Реклама

червените джуджета не са приятели на живота сравнително хладните червените
Мисия: Galaxy Evolution Explorer (GALEX)


Червените Джуджета не са приятели на живота.

Сравнително хладните червените джуджета са едни от най-добрите мишени за лов на екзопланети в момента. Откриването на планети в обитаемите зони на системите "TRAPPIST-1" и "LHS 1140" са достатъчно добър пример, че светове подобни на Земята могат да кръжат около милиардите червени джуджета в нашата галактика. Тези звезди са най-често срещаните в Млечния път и чисто статистически те най-вероятно приютяват повечето от планетите в галактиката. Но, подобно на собственото ни Слънце, много от тях избухват с интензивни изблици. Това поставя въпроса, дали червените джуджета наистина са приятелски настроени към живота, или техните излъчвания изпепеляват повърхностите на планетите които отглеждат.
Увеличаване Тази илюстрация показва червена звезда-джудже около която обикаля хипотетична екзопланета. Червените джуджета са склонни да бъдат магнитно активни, отличаващи се с гигантски изпъкналости и множество тъмни слънчеви петна. Червените джуджета също изригват с интензивни изблици, които биха могли да отстранят атмосферата на близка планета с течение на времето и да направят повърхността негостоприемна за живота, какъвто го познаваме. Credit: NASA/ESA/STScI/G. BaconЗа да се справи с този въпрос, екип от учени е преровил базата от данни трупана 10 години от ултравиолетовия космически наблюдател "GALEX". Този космически апарат е способен да засича бързото нарастване на яркостта на звездите, дължащи се на изблици. При тези процеси се излъчват лъчение в широк диапазон от дължини на вълните, като значителна част от общата им енергия се отделя в ултравиолетовия спектър, където работи GALEX. В същото време червените джуджета, са относително слаби в ултравиолетовите лъчи. Този контраст, комбиниран с чувствителността на детекторите на GALEX към бързи промени, позволява на астрономите да измерят събития с по-малка обща енергия, отколкото засечените преди това избухвания. Това е важно, защото, макар и индивидуално по-малко енергични и следователно по-малко враждебни към живота избухванията могат да бъдат много по-чести и да се наслагват във времето, за да създадат негостоприемна среда.

Ами ако планетите непрекъснато се къпят от тези по-малки, но все пак значителни избухвания? За да отговорят, учените трябва да анализират данните за много кратки интервали от време. От изображения правени с експозиции почти половин час, астрономите са успели да разкрият звездни вариации, траещи само секунди.

Откритието е, че червените джуджета избухват в целия диапазон, от дребни проблясъци траещи няколко секунди до чудовищни излъчвания, които превръщат иначе бледите звезди стотици пъти по-ярки за няколко минути.

Лъченията, открити от GALEX, са сходни по сила с тези от собственото ни слънце. Но тъй като планетите ще трябва да се разположат много по-близо до хладните червени джуджета, за да попаднат в обитаемата зона по време на избухванията, те ще са подложени на повече енергия, отколкото е облъчвана Земята.

Един от ефектите на тези избухвания е, че те могат да отстранят атмосферата на планетата. Мисията "GALEX" приключи през 2013 г. след повече от десетилетие сканиране на небето в ултравиолетова светлина.

  • 501
  • 0
  • Mar 20, 2018

Коментар
Подобни публикации