spacebg covers

alma е наблюдавал струи от новородена звезда младите звезди са динамични о


ALMA е наблюдавал струи от новородена звезда.

Младите звезди са динамични обекти. Те изстрелват материя със скорости от порядъка на един милиона километра в час. Когато този материал катастрофира в околния газ, тогава свети по специфичен начин и астрономите наричат подобни структури "Herbig-Haro" обекти.
Увеличаване Това е снимка направена в радио вълни на "Herbig-Аро 46/47" от ALMA. Оранжевото и зеленото показват голяма енергична струя, която се отдалечава от нас. Розовото и лилавото показват другата струя, която се приближава към нас. Credit: ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/H. Arce. Acknowledgements: Bo ReipurthНовата звезда е именувана като "Herbig-Haro 46/47" и тя се намира на около 1400 светлинни години от Земята в южното съзвездие "Вела". Тя е наблюдавана от ранния вариант на ALMA, когато още не са работили всичките антени на масива.

И откритията са налице, всъщност навсякъде където погледне този телескоп предстоят открития. Новите снимки показват фини детайли на двете струи. Едната е насочена към Земята, другата в противоположна посока. Втората струя е почти невидима на по-ранни снимки, направени във видима светлина, заради облаците прах около звездата. ALMA не само предоставя по-детайлни изображения, но предоставя също и възможност, астрономите да измерят колко бързо се движи нажежения материал през пространството.

Новите наблюдения показват, че Herbig-Аро 46/47 изхвърля материал с много по-високи скорости, отколкото се е смятало преди. Това означава, че тази материя транспортира много повече енергия и инерция и моделът описващ крайните етапи от формирането на новите звезди ще се промени. Новите звезди се оказва, че издухват материята около себе си много по бързо от смятаното.

Чувствителността на ALMA също така е позволила, да се открие още една невидима струя, която изглежда че идва от по-малко масивен спътник на младата звезда. Тази помощна струя се наблюдава почти под прав ъгъл спрямо основния обект и е издълбала своя собствена дупка в заобикалящия системата облак.

  • 1704
  • 0
  • Aug 28, 2013

Коментар
Подобни публикации