Реклама

alma наблюдава скрити структури в мъглявината -орион- комбиниран


ALMA наблюдава скрити структури в мъглявината "Орион".

Комбинирането на нови данни от ALMA и други телескопи е позволило да се произведе това зашеметяващо изображение показващо мрежа от нишки в мъглявината "Орион". Тези структури изглеждат горещи и огнени в тази драматична картина, но всъщност са толкова студени, че астрономите трябва да използват телескопи като ALMA, за да ги наблюдават.
Увеличаване Credit: ESO/H. Drass/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/A. HacarТова грандиозно и необичайно изображение показва част от известната мъглявина "Орион" - звездообразуващ регион, разположен на около 1350 светлинни години от Земята. Панорамата комбинира мозайка от изображения направени в диапазона с дължина на вълната един милиметър от ALMA (жълто-оранжевото) и далечния инфрачервен спектър наблюдаван от 30-метровия телескоп IRAM, данните от които са в червено. Инструментът "HAWK-I" на VLT, наблюдава в средните инфрачервени вълни, което е синьото на картината. Групата ярко синьо-бели звезди в горния ляв ъгъл е звездния клъстер "Трапец" - съставен от горещи млади звезди, които са само на няколко милиона години.

Вълноподобните влакнести структури са дълги нишки от студен газ видим само за телескопите работещи в милиметровите дължини на вълните. Този газ създава новородени звезди като постепенно се свива под силата на собствената си гравитация докато не бъде достатъчно компресиран, за да образува протостар - предшественик на звезда.

Учените, изучават тези нишки като целта е да се научи повече за тяхната структура и химически състав. Мъглявината Орион е най-близката област където се образуват масивни звезди, следователно предоставя възможността да се изучава как се раждат и развиват звездите през първите няколко милиона години.

Това изображение съчетава общо 296 отделни индивидуални набора от данни от телескопите ALMA и IRAM, което го прави една от най-големите мозайки с висока разделителна способност, създадена до момента в милиметрови вълни.

  • 471
  • 0
  • Mar 13, 2018

Коментар
Подобни публикации