spacebg covers

esa се договори с astrium uk да изгради мисия посветена на слънцето - solar orbiter -lt
Мисия: Solar Orbiter


ESA се договори с Astrium UK да изгради мисия посветена на Слънцето - Solar Orbiter.

Новината е от 26 април 2012 год, когато ЕКА е възложила на английската Astrium UK да построи следващото поколение космически апарат, който да изследва Слънцето. Solar Orbiter ще изследва, как се създава и контролира хелиосферата - разширената атмосферата на Слънцето.

Д-р Alvaro Giménez Cañete, директор на ЕКА, подписа договора на 26 април по повод церемонията на празнуването 50 години от Великобритания в космоса.
Credits: ESA/AOES

Подписът поставя началото на развитието и изграждането на космическия апарат "Solar Orbiter", който трябва да стартира мисията си през 2017 год. Astrium UK ще състави екип от европейски фирми, които ще произведат различни части от космическия кораб. Договорът е на стойност около 300 милиона евро и е най-големия до момента, подписван между ЕКА и Обединеното кралство.

В допълнение, както е обичайно за ЕКА, предвиждат се десет научни инструменти, които ще бъдат финансирани и произведени от държавите - членки и САЩ. Екипите са от Белгия, Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария, Великобритания и САЩ.

Solar Orbiter продължава една дългогодишна традиция на слънчевите изследвания, започнала от Helios 1 и 2, Ulysses и SOHO в партньорство с НАСА, както и изцяло европейската PROBA-2.

Всички тези апарати са подготвили почвата за Solar Orbiter, която мисия трябва да отговори на множество въпроси как точно работи слънчевата система. Това е един от най-големите дългосрочни научни въпроси на ЕКА и е част от програмата "Cosmic Vision" за периода 2015-2025 год.

Solar Orbiter ще изследва взаимовръзките между Слънцето и хелиосферата. Това е огромен мехур обхващащ пространството далеч извън Слънчевата система, създаден от слънчевия вятър. Този вятър всъщност е причината за сиянията на Земята и губенето на връзките със сателитите.

За да получи близък поглед на Слънцето, но и да наблюдава слънчевия вятър преди той да се изкриви от междупланетните магнитни полета, Solar Orbiter ще обикаля на 45 милиона километра от Слънцето - по-близо от Меркурий. Кораба също ще наблюдава полюсите на звездата за първи път, помагайки да разберем как се генерира магнитното поле.

"Solar Orbiter е фантастична мисия", каза проф. Cañete. "Това ще ни помогне да разберем как Слънцето, което е от съществено значение за почти целия живот на Земята, образува хелиосферата от която произхожда космическото време, което има огромно влияние върху съвременната ни цивилизация."

"Радвам се, че Astrium спечели Solar Orbiter, което потвърждава нашата водеща позиция в науката и проучвателните мисии. Solar Orbiter е вторият важен договор между ЕКА и Astrium за по-малко от шест месеца. Този договор се основава на нашето изключително наследство в слънчевите мисии, връх на които е обсерваторията SOHO, която все още е в действие след 17 години, предоставяйки ценни данни за слънчевите учени по целия свят", казва Colin Paynter, ръководител на Astrium UK.

  • 1820
  • 0
  • May 3, 2012

Коментар
Подобни публикации