spacebg covers

ExoMars осъществи първата си критична маневра
Мисия: ExoMars Trace Gas Orbiter


Copyright ESA/ATG medialab

След продължителна работа на мощния си двигател, "ExoMars Trace Gas Orbiter" е на път да достигне до Червената планета през октомври. Сондата направи първата си критична маневра при която главния двигател е бил активен в продължение на 52 минути и това означава, че ще пресрещне Марс на 19 октомври.

Мисията е съвместна между ЕКА и Роскосмос и тя вече преполови разстоянието до червената планета. Когато пристигне, сондата ще анализира благородните газове в атмосферата и метана, който на Земята е индикатор за активни геоложки или биологични процеси.

Успешната маневра е възлов етап от мисията. Двигателят осигурява силата, която е необходима за повдигането на 45 килограмова тежест и той е работил цели 52 минути, така че е осигурил значителен тласък.

Това съвсем естествено е много внимателно планирано, като целта е да се изчисли възможно най-голяма ефективност със минимална консумация на гориво. За напред се предвиждат още три, но много по-кратки маневри през 11 август, 19 септември и 14 октомври.

Изчисляването на маневрата е направено с помощта на ултра-прецизна навигационна техника, която определя позицията на плавателния съд с точност до километър, което е забележително, защото космическият кораб в момента отстои на 150 милиона километра от Земята.


  • 944
  • 0
  • Aug 9, 2016

Коментар
Подобни публикации