spacebg covers

exomars trace gas orbiter - изследване атмосферата на марс общата европейск
Мисия: ExoMars Trace Gas Orbiter


ExoMars Trace Gas Orbiter - изследване атмосферата на Марс.

Общата европейска и американска мисия наречена ExoMars Trace Gas Orbiter, ще търси слаби газообразни улики за възможен живот на Марс. Главният инструмент е наречен ExoMars Climate Sounder, който ще предостави решаваща информация от ежедневното си профилиране и следене за промяна структурата на атмосферата. Европейската космическа агенция и НАСА са избрали пет инструмента за ExoMars Trace Gas Orbiter. Европейската космическа агенция ще осигури един инструмент и космическия кораб. НАСА ще предостави четири инструмента, включително ExoMars Climate Sounder, който ще е изработен в Jet Propulsion Laboratory на НАСА.

Два други избрани инструменти са спектрометри - по един от Европа и Съединените щати - предназначени за откриване на много ниски концентрации на метан и други важни следи за живот от газовете в атмосферата на Марс.

ExoMars Climate Sounder ще е оборудван с инфрачервен радиометър, проектиран да работи непрекъснато, както през деня, така и през нощта, от орбитата на космическия кораб, която ще е на около 400 километра над повърхността на Марс. Той ще има възможност да се върти от точно вертикално до почти хоризонта, и ще измерва температурата, водните пари, прахта и леда на всеки-5 километра, по цялата височина на атмосферата от нивото на повърхността до 90km надморска височина.
Увеличаване Mars Climate Sounder е инструмент функциониращ на на Марс Риконисънс Орбитър и следи за вертикално разпределение на температурите, прахта, водните пари и леда в облаците на марсианската атмосфера, тъй като апаратът лети в почти полярна орбита. Image credit: NASA/JPL-Caltech
Увеличаване Mars Climate Sounder, преди инсталирането му на Марс Риконисънс Орбитър на НАСА. Мисията стартира през 2006 г. По подробна картина на атмосферата ще получим през 2016 год.

Един от инструментите на мисията през 2016 до орбитата на Марс ще осигури ежедневни карти на цялата атмосфера - от полюс до полюс, вертикално разпределение на температурата, прахта, водните пари и леда в облаците на марсианската атмосфера.



В момента измененията в атмосферата на Марс се следят от Марс Риконисънс Орбитър на НАСА, който работи около Марс от 2006 г. насам. Но геометрията на орбитата на Марс Риконисънс Орбитър позволява да се записват данните от атмосферните профили само 3 часа преди и 3 часа след марсианския ден, с изключение близо до полюсите. ExoMars Trace Gas Orbiter ще лети в орбитален модел, който ще позволи на апарата да събира данни по всяко време на деня при всички географски ширини.

Трета цел на изследването е да се подпомогне разработването на бъдещата цел за кацане на Марс, чрез предоставяне на информацията за променливата плътност на атмосферата. В избраната цел за кацане, атмосферната плътност може да се смени ден за ден, което засяга спускането на космическия кораб.

Насрочена за 2016 ExoMars Trace Gas Orbiter е първата от поредицата планирани мисии от съвместното сътрудничество за Марс на Европейската космическа агенция и НАСА. Наличието и промяната на малки количества метан в атмосферата на Марс е посочено като основен приоритет за наблюдения, както от орбита, така и от Земята. Основната цел на мисията е да се постигне по-добро разбиране за метана и други газове, които могат да бъдат доказателство за възможна биологична активност. Метанът може да се произвежда както биологично, така и без живот.

Освен двата спектрометъра и Climate Sounder, апарата ще е оборудван и с още две камери на НАСА: цветна стерео камера с висока резолюция стерео и цветна широкоъгълна метеорологична камера. Апарата също ще служи и като релейна станция за свръзка с мисиите по повърхността на планетата и ще изпрати демонстративен европейски модул до повърхността, който е планиран да се приземи и да функционира в продължение на няколко дни.

Източник: НАСА

  • 1361
  • 0
  • Apr 5, 2012

Коментар
Подобни публикации