iris за първи път е наблюдавал мощно слънчево избухване на 28 януари 2014
Мисия: Interface Region Imaging Spectrograph (IRIS)


IRIS за първи път е наблюдавал мощно слънчево избухване.

На 28 Януари, 2014 год., космическият апарат "Interface Region Imaging Spectrograph" или "IRIS" зарегистрира изключително силно слънчево изригване. Това е една от най-новите мисии на НАСА предназначена да изследва Слънцето и тя стартира през лятото на 2013 година. Слънчевите изригвания са мощни изблици от рентгенови лъчи и по-мека светлината, които се изливат в космоса и учените все още не знаят фините детайли относно това, което ги предизвиква.
Увеличаване IRIS наблюдава силното слънчево изригване за първи път, откакто стартира през лятото на 2013 година. Image Credit: NASA/IRISТази космическа обсерватория е предназначена да наблюдава най-долния слой от атмосферата на Слънцето разположен точно над повърхността, наречен "хромосфера". Но зрителното поле на IRIS е много тясно и телескопът не може на наблюдава целия диск на Слънцето. Поради тази причина, учените трябва да решават какво всъщност ще наблюдават и кои региони ще предоставят интересни данни. На 28 януари, учените са забелязали магнитно активна област на Слънцето и съответно са фокусирани апарата върху него. Целта е да се види поведението на слънчевата материя вследствие интензивните магнитни сили. Концентрирани в тази нестабилност, най-накрая се случва очакваното - настъпва дългоочаквания "M-клас" пристъп, който е вторият по сила след "X класа".

Хромосферата е от ключово значение за регулиране потока енергия и материя, която пътува от повърхността на Слънцето в космоса. В обичайния си път, тази енергия загрява горните слоеве на атмосферата или короната, но понякога тя се излива здривообразно, като този пристъп.

IRIS е оборудван със спектрограф, който може да разделя светлината в отделни дължини на вълните, които от своя страна се излъчват от материали с различни температури, скорости и плътности. Спектрографа на IRIS сега е насочен право в сърцето на това изригване, и по този начин позволява на учените да разрешат как различните температури се отразяват на материалния поток, което от своя страна ще спомогне да се изучат по-добре механизмите на избухванията.

  • 1364
  • 0
  • Mar 6, 2014

Коментар
Подобни публикации