Реклама

ladee се приближава към своя край -lunar atmosphere and dust environme
Мисия: Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE)


LADEE се приближава към своя край.

"Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer" (LADEE) постепенно понижава своята орбита. Това без съмнение ще го доведе до планирана катастрофа, но до тогава ще извършва важни научни наблюдения.
Image Credit: NASAМениджерите на мисията очакват, края да настъпи около 21 април. На 11 април, LADEE ще получи команди, които ще го накарат да изпълни една последна орбитална маневра, която трябва да се осъществи преди предстоящото лунно затъмнение на 15 април. Тогава, Луната ще попадне в сянката на Земята за цели четири часа, което означава опасност за космическият апарат. Този период без захранване представлява ръба на това, за което той е проектиран да оцелее.

След осъществяването на окончателната маневра, траекторията на LADEE ще се промени така че, той да катастрофира на обратната страна на Луната. Не се планира определено място за катастрофата, както точна дата и час. Гравитационното поле на Луната е толкова променливо, което се влияе от многото хребети и долини, че дори и с прецизни маневри, космическият кораб отново би се разбил преди или след планирания 21 април.

Мисията "LADEE" е първата, която демонстрира високоскоростна лазерна комуникация от дълбокия космос. Скоростта на обмена е шест пъти ти по-бърз от радиото. Трите научни инструмента са разработени да разгадаят тайните на лунната околна среда и прах, които са осъществили повече от 700 000 измервания до този момент.

Изучаването на луната е важно, защото това ще подобри разбирането на характеристиките и на други подобни тела в Слънчевата система, като например големите астероиди, Меркурий или луните на външните планети.

  • 1386
  • 0
  • Apr 8, 2014

Коментар
Подобни публикации