Реклама

lro е фотографирал ladee ladee е в екваториална орбита (от изток на запад)
Мисия: Lunar Reconnaissance Orbiter


LRO е фотографирал LADEE.

LADEE е в екваториална орбита (от изток на запад), а LRO е в полярна орбита (от юг към север). Двата космически кораба понякога се доближават много близо един до друг. Такова нещо се е случило и на 15-ти Януари 2014 год, когато се доближават само на 9 км. Тогава, LRO се възползвал от събитието и неговата камера е направила нещо впечатляващо - тя е създала един образ, на който се вижда малката и бърза цел - "LADEE". Двата космически кораба се движат един спрямо друг със скорост около 1600 метра в секунда и ако всичко беше идеално, би трябвало LRO без проблеми да заснеме LADEE.
Увеличаване LADEE фотографиран от LRO. Особеният вид на космическият кораб се дължи на спецификата на детектора. Image Credit: NASA/Goddard/Arizona State UniversityНо това би било възможно, ако LADEE премине директно под орбиталната равнина на LRO. Ако това се беше случило, камерата би направила безпроблемни изображения. Само че, LADEE преминава малко преди това, което означава, че не се появява в отвеса. За да разрешат проблема, инженерите накланят LRO на 34 градуса на запад, така че камерата да гледа мястото където LADEE преминава. Само че има една особеност. Докато обикновените камери просто фотографират, правят множество моментни снимки (кадри) през къси интервали от време, камерата на лунния орбитер сканира. Нейния детектор генерира дълги редове от пиксели, които наредени един до друг показват ленти от лунната повърхност.

Точно поради тази причина, вместо по обичайния начин, LADEE се появява в скенера на LRO като четири не-дълги линии. Тези линии обаче носят информация и учените са предприели редица стъпки за да нормализират нещата и все пак да покажат космическият кораб. Само че, когато това се случва, фона на лунния пейзаж става изкривен и неузнаваем. Мащабът на LADEE е 9 см за пиксел, обаче заради високата скорост с която се движат един спрямо друг, изображението е размазано и в двете посоки, заради което мащабът се размазва до около 50 см/пиксел. Заради това влошаване, действителния мащаб се намира някъде между 9 и 50 см/пиксел. Въпреки размазването, все пак е възможно да се намери подробна информация за кораба, който е около 1.9 м широк и 2.4 метра дълъг. Забелязва се дюзата на двигателя и яркия слънчев панел.

LADEE стартира 6-ти Септември, 2013 год. и неговата мисия е да събира подробна информация за структурата и състава на тънката лунна атмосфера. LRO стартира на 18 септември, 2009 год. и този апарат ежедневно ни залива с поразителни гледки от лунната повърхност и съкровищница от лунни данни.
",""] } } }) })