spacebg covers

lro фотографира сянката на луната върху земята слънчево затъмнение се случ
Мисия: Lunar Reconnaissance Orbiter


LRO фотографира сянката на Луната върху Земята.

Слънчево затъмнение се случва, когато Луната застане между Слънцето и Земята от гледна точка на Земята. Резултата от това е образуване на сянка от Луната върху повърхността на Земята. Когато лунния диск блокира всичката светлина от Слънцето, тогава ставаме свидетели на пълно слънчево затъмнение. Ако Луната закрие Слънцето само частично, тогава наблюдаваме частично слънчево затъмнение. Освен че това са знания, които трябва да притежава всеки петокласник, те всъщност са много интересни, защото предоставят възможност за изследване на скритите структури на Слънцето, най - известната от които е слънчевата корона.

Сега американския сателит LRO е успял да фотографира пълно слънчево затъмнение от Луната. На снимките ясно се забелязва лунната сянка образувана върху повърхността на Земята.
Увеличаване LRO фотографира Земята по време на пръстеновидното слънчево затъмнение от 20-21 май 2012 г. От тази гледна точка се вижда как сянката на Луната преминава през Алеутските острови. NASA/GSFC/Arizona State University

Изображенията са направени от тесноъгълната камера (NAC) работеща на борда на апарата. Но докато фотографирането на даден обект с обикновен фотоапарат не представлява особена трудност за никой от нас, просто натискаме копчето и след това нищо не правим, просто изчакваме апарата да си свърши работата. Обаче фотографирането с LROC се оказва не съвсем толкова лесна работа и изисква внимателно планиране. Трудността идва от факта, че NAC е линейна камера, която е предназначена да сканира повърхността. Тя се възползва от орбиталното движение на кораба за да превръща ленти от повърхността на луната в дигитални данни, които по-късно компютрите превръщат в дълги изображения със широчина 5064 пиксела.

Но от гледна точка на Луната, Земята е относително неподвижна. Затова за да сканират Земята заедно със сянката на Луната върху нея, навигаторите на мисията най-напред са завъртели кораба на 180 градуса, за да може да гледа към нас, след това са го принудили да се завърти с възможно най-високата скорост (една десета от градуса в секунда). По този начин са предоставили възможност на камерата да изгради изображението ред по ред. По този метод са направени четири изображения,които съответно са качени на официалния сайт на мисията.

  • 2090
  • 0
  • May 29, 2012

Коментар
Подобни публикации