Реклама

osiris-rex стартира дългоочакваната мисия на наса успешно стартира за да
Мисия: OSIRIS-REX


OSIRIS-REX стартира.

Дългоочакваната мисия на НАСА успешно стартира за да направи революция относно нашето разбиране за ранната Слънчева система. Целта е близкоземният астероид "1999 RQ36", "Bennu" или "Бени" на български и който ще бъде достигнат след четири години, през 2020 год.
Увеличаване Credit: NASAАстероидите от семейството на Бени са останки от ранната Слънчева система, датиращи отпреди 4,5 милиарда години. Учените подозират, че те биха могли да бъдат източника на вода и органични молекули за ранната Земя и други планетарни тела. За това, една незамърсена проба от подобен обект ще предостави възможността да се проведат точни анализи в земните лаборатории, които резултати са отвъд това, което може да бъде постигнато чрез инструментите на космическите летателни апарати или чрез изучаване на метеоритите.

И точно това е задачата на новата мисия, доближаване до астероида, вземане на проба и транспортирането и до Земята. Всичко това ще започне да се случва през 2018 г., когато Озирис ще подходи към Бени. Неговите размери са колкото малка планина и в началото той ще бъде най-внимателно картографиран и изследван от разстояние което ще бъде подготовка за вземане на пробата. След това, през юли 2020 г., космическият кораб ще извърши смела маневра, при която неговата 11-метрова ръка ще се протегне и ще събере около 60 грама скали и прахов материал в контейнер, който ще бъде доставен на Земята през септември 2023 г.

Освен всичко, тази мисия ще е историческа защото ще е първата мисия на НАСА, която ще достави проби от астероид. Ако начинанието се увeнчае с успех, тогава доставената пробата ще бъде най-голямата, след ерата на Аполо.

  • 771
  • 0
  • Sep 9, 2016

Коментар
Подобни публикации