spacebg covers

solar and heliospheric observatory или soho датата е 2 декември през далечната 1995 год когатo о
Мисия: Solar and Heliospheric Observatory - SOHO


Solar and Heliospheric Observatory или SOHO. Датата е 2 декември, през далечната 1995 год, когатo от Кейп Канаверал на борда на ракетата Атлас IIAS, обсерваторията е изведена космоса. Общият ESA / NASA проект започна своята работа за следене на "слънчевото време" във време, когато понятието "слънчевo време" почти никога не се е използвало.

Равносметката, направена петнадесет години по-късно, показва, че SOHO направи революция относно знанията ни за слънчевата атмосфера и силните слънчеви бури. Обсерваторията e поставена в орбита в специална точка, наречена "точка на Лагранж" или L1, която е специална точка между Земята и Слънцето, от която SOHO е в състояние да наблюдава слънцето непрекъснато, без да бъде възпрепятствана от Земята.
http://www.nasa.gov/images/content/502634main_19970407_CME.jpg

Това коронарнално изритване, наблюдавано от SOHO's EIT 195 instrument през April 7, 1997 е първия визуален образ на подобно събитие, което изхвърли гореща плазма към Земята, и стана най-важната новина по цял свят. Credit: SOHO/ESA/NASA

Със своите непрекъснати наблюдения, апарата значително помогна за отговорите на трите основни въпроси относно Слънцето. Първия основен проблем е така наречения "слънчев неутрино проблем" и той се състои в несъответствието, между предсказаното неутрино, което трябва да се отделя от слънцето, от моделите на ядрен синтез, и какво количество неутрино идващо от недрата на слънцето всъщност е открито. SOHO потвърди, че моделите на вътрешния строеж на слънцето и теоретичният интензитет на неутриното са точни, а детекторите не са регистрирали всичкото неутрино.

Втория основен въпрос е проблема относно температурата на короната. Той се състои във факта, че най-отдалечената атмосфера, или корона, е неочаквано стотици пъти по-гореща от повърхността на Слънцето. SOHO помогна да се установи, че движението на малки локални магнитни полета от Слънцето, може да ускорят частиците от короната, в резултат на което общата топлинна енергия се увеличава неимоверно много.

Третия проблем, който SOHO разрешава е че ускоряването на слънчевия вятър, изглежда се захранва от специален вид вълни, които могат да ускорят някои частици до огромни скорости.

Но освен това, SOHO е може би най-известна със своите наблюдения на коронарналните изригвания или CME. Тези взривове от газ и магнитни полета са основна грижа на учените, които се опитват да прогнозират времето в пространството. Но когато SOHO стартира през 1995 год., все още никой не се е и опитвал да прави подобни прогнози. Пробива на съвсем новата научна дисциплина наречена "Космическа метеорология", идва, когато през 1997год., е съставен първият по рода си видеоклип на CME, който показва че взрива всъщност представлява вълна произхождаща от долната корона, който е свързан с интензивно отделяне на високоенергийна светлина и образуването на придружаващ ореол или "Хало", което промени изцяло разбиранията за CME.

От всичко това следва, че SOHO се е специализирал в изследването на слънцето. Но, се оказа, че апарата има и "втора специалност". Неочакваната съдба на станцията е, когато се оказва, че тя е най-добрия търсач на комети за всички времена. В потока от данни идващи от SOHO, които са публично достояние, до датата 1 ноември 2010год. са открити 1 940 нови комети! Дори се очаква техният брой да нарастне до над 2000, но някои все още не са потвърдени. Най-радостното е, че след 15-години служба, SOHO все още не се е ориентирал към пенсиониране и функционира безупречно. SOHO все още е единствената слънчева обсерватория, която е събрала изображения на слънцето по време на слънчевия максимум. Последният такъв е през 2000 година. Следващият пик ще настъпи през 2013 г., но той ще бъде основно изучен от наследниците на SOHO - Solar Dynamics Observatory (SDO) и Solar TErrestrial RElations Observatory (STEREO), но откритията, които ще направят тези много по-мощни обсерватории, все пак ще се основават на огромния архив от данни съставен от SOHO.

"Всяка мисия стъпва на раменете на предишни мисии", казва главния учен на мисията SOHO - Джо Гурман. "Без успеха на SOHO ние никога не бихме имали възможността да извършим по-добрите измервания със STEREO, Hinode и SDO".
НАСА

  • 1378
  • 0
  • Mar 19, 2012

Коментар
Подобни публикации