spacebg covers

the mars science laboratory е нещо като инструментариум на марс с който всеки изследовател би се го
Мисия: Mars Science Laboratory


The Mars Science Laboratory е нещо като инструментариум на Марс с който всеки изследовател би се гордял. Бормашина, метална четка и дори лазер са част от уредите. Куриозити за сега са най - амбициозните усилия за да се изучи точно това, което е на повърхността на червената планета.

Космическия кораб ще стартира своята мисия на 26 ноември с ракетата "Атлас V". Изстрелването е насрочено за 17:02 часа българско време. Междупланетното пътешествие ще отнеме повече от осем месеца през което време апарата ще измине 354 милиона мили по пътя си към Марс. Кацането се очаква в началото на август 2012 год.
Всички марсиански ровъри, спускаемия апарат "Викинг" и Карл Сейгън. Credit: NASA / JPL / mosaic by Emily Lakdawalla

Въпреки че сме свикнали, когато говорим за лаборатория, да правим асоциация с неподвижни съоръжения, космическата лаборатория може да се придвижва по-повърхността. Куриозити е ровър, който се планира да имине около 12 мили във вътрешността на кратера "Гейл" по време на своята 23-месечна основна мисия. Всъщност ровъра е способен да измине доста повече, но през по-голямата част от мисията си се очаква да е стационарен или неподвижен. Това е така защото ако може така да се каже, те всички са много важни, но най-основния инструмент - анализатора на проби (SAM), не изисква движение за неговата работа. Марсохода е с размерът на автомобил и тежи почти един тон. Неговия научен полезен товар е 10 пъти по-масивен от инструментите доставени на Марс от предишните ровъри.

"Това е превозно средство на Марс, което ще пробива отвори в скалите, ще взема от тях неща за да види от какво е направена планетата", казва Омар Баез - стартовия директор на мисията. "И дори ако тя не направи това, ами просто обикаляля около Марс и прави снимки, тяхната научна стойност също би била огромна."

Любопитството ще бъде четвъртия марсоход на НАСА доставен на Марс. През юли 1997 г., първия прототип Патфайндер отскочи върху повърхността и започна няколко месечен анализ. Резултатите показаха, че Марс много прилича на Земята с вода на повърхността и осезаема атмосфера.

Двойката марсоходи Спирит и Опортюнити се приземиха на две различни места на Марс и започнаха независими проучвания. Двата марсохода са доста по-големи от Патфайндер и всеки от тях носи 5.5 кг научно обурудване. Спирит работи до пролетта на 2010 г. и измина общо 21 мили по повърхността.

Куриозити е стъпка по-далеч от мобилен пакет от инструменти. Общата тежест на научните инструменти е 72 кг., които ще изследват марсианския кратер "Гейл" в търсене на отговори на един от най-интригуващите въпроси на съвременната наука.

"Надяваме се, че можем да се приземим там и в общи линии да отключим тайните на околната среда, които са съществували преди няколко милиарда години на Марс. Смятаме, че тогава Марс е бил потенциално място, на което животът би могъл да оцелее", каза Ashwin Vasavada, MSL учен.

Кратера Гейл е 96-мили в диаметър в който се помещава висока 3 мили планина. В нейните подножия са забелязани утайки. Снимките, направени на Марс от орбита, показват че в почвата съществуват слоеве от минерали, които изглеждат почти еднакво с цветните ленти по стените на Големия каньон на Земята.

"Какво е специалното на Гейл? Това е най-дебелия пакет от седименти, които сме идентифицирали на Марс. Така че той представлява архив от преди много време и се надяваме да получим някаква представа за това какво се е случило на Марс през времето", казва Памела Конрад друг MSL учен.

Изследователите ще бъдат в състояние чрез изследване вътрешността на кратера да реставрират цялостната история на Марсианската геология. Но Куриозити ще прави много повече неща отколкото просто снимки. Лазера ще изпарява малки сегменти от скали, а специален спектрометър на борда ще може да определя това от което те са изработени. Ако някоя проба се окаже интригуваща, ровъра ще отнеме истински механично частица от скалата и ще я предостави за по-прецизен анализ от другите по-мощни инструменти.

"MSL е по същество геолог и неговия потенциал е толкова голям, че един негов пълен анализ се осъществява от може би един милион човешки същества работещи върху една и съща работа", каза Уанда Хардинг - менджър на MSL мисията.

Тази амбициозна мисия изисква и много енергия. Затова, специално за Куриозити е проектиран по-мощен източник на енергия от обикновените слънчеви панели използвани за предходните ровър-мисии. Министерството на енергетиката, създаде мини-ядрена мобилна електроцентрала MMRTG. Тя няма никакви движещи се части и преобразува топлината получена от разпада на плутоний в около 110 вата електроенергия. Ако това звучи малко тази електроенергия е денонощна през цялата година и в крайна сметка е в пъти повече от обикновената слънчева.

Това е същия източник на захранване, който дава възможност на сондите да работят в дълбокия космос. От него са се възползвали мисиите "Галилео" до Юпитер, "Касини" до Сатурн и "Нови Хоризонти" до Плутон и "Вояджер" - достигнали най-далечните граница на Слънчевата система. Това захранване също е използвано и за Викингите, които се приземиха на Марс през 1976 година. С новата мощност, ровъра ще бъде напълно функционален всеки ден, през ноща, през цялата година. Обикновенната работа на НАСА не е свързана с радиоактивни материали, затова на помощ се присъединяват и други федерални агенции, които трябва да осигурят безопасността на Земята по време на стартирането.

"Начинът, по който е конструирано това RTG го прави по безопасно от всички досегашни такива", казва Баез. "Но ние наистина трябва да вземем допълнителни мерки за да сме напълно сигурни".

Само преди три поколения, Марс е изглеждал като размито червено петно. Последвалия вздрив от астрономически изобретения разкриват все повече детайли за планетата. Куриозити, неговите строители и изследователския екип са върха. "Поглеждайки назад, мисията е истинска забележителност. Тя е голям трамплин за човешкото изследване отвъд земната орбита", казва Хардинг. "Със сигурност ще бъде в учебниците по история."

Остават само два дни до старта!

Източник: НАСА

  • 1339
  • 0
  • Mar 14, 2012

Коментар
Подобни публикации