spacebg covers

Акацуки е в орбита около Венера
Мисия: Akatsuki


Увеличаване Това е Венера, фотографирана в ултравиолетова светлина от Акацуки. Снимката е направена пет дни преди вмъкването в орбита. Разстоянието е 1.1 милиона километра от планетата. JAXA

Датата е седми декември, часът е 9:20 японско време, когато в контролната зала на мисията се чува бурно ръкопляскане.

Най-после, космическият кораб на японската мисия "Акацуки" е в орбита около Венера. Все още предстоят много допълнителни и сложни маневри за доосъвършенстване на орбитата, но навлизането в орбита около планетата вече е факт.

Успехът е уникален. За първи път, междупланетна мисия е успяла да осъществи своята финална маневра не чрез главния си двигател, а съвсем независимо използвайки по-малките навигационни двигатели. Четири от общо осемте маневрени двигателя на Акацуки, които обикновено се използват само за позициониране на кораба са работили в продължение на 20 минути и това е спасило мисията.

Сондата вече не се движи свободно около Слънцето, а е в стабилна 15 дневна орбита около Венера. Първоначално беше предвидено съвсем друга - 30 часова орбита, но поради повреда на главния двигател мисията подмина планетата. Това се случи през декември 2010 год.

Този неуспех може би щеше да отчая много от персонала, но не и този на Японската Космическа Агенция (JAXA). Там инженерите всъщност са свикнали с многото аварии през които премина предната японска мисия "Хаябуса". И така, няколко дни след злополучното събитие се чу, че има план. Предвиждаше се, че след цели пет години обикаляне около Слънцето, Акацуки ще опита да навлезе повторно около Венера и то по един съвсем отчаян начин. Главният двигател вече е отписан, но малките не. Японските инженери бърза са пренаписали навигационния софтуер и то по такъв начин, че навлизането около Венера да стане по-най икономичния начин и научната част на мисията да пострада минимално.

Сега, всичко това, вече се случи. В момента за точни числа не може да се говори, точното измерване на курса и съответно изчислението на орбитата ще отнеме няколко дни заради което официалното съобщение ще се забави може би със седмица, но очакванията са орбитата да бъде силно елиптична.

В най-далечната точка, разстоянието между Акацуки и Венера ще бъде по-голямо от разстоянието Земя - Луна, което силно се различава от първоначално замисленото. Но за сметка на това сондата се намира в добро състояние и през март 2016 година JAXA планира нова серия от маневри, които да сближат сондата с Венера и да коригират нейната орбита. Планът е, Акацуки да работи поне две години и тя ще е единственият космически апарат около Венера. Предния апарат "Венера Експрес" завърши своята мисия, като изгоря в атмосферата в края на 2014 год.

Главната задача на "Акацуки" е изучаването на атмосферата. Но освен това, корабът е оборудван с инструменти способни да изследват повърхността и по-специално разпределението на топлината.


  • 892
  • 0
  • Dec 8, 2015

Коментар
Подобни публикации