spacebg covers

Астрономите все по-добре картографират тъмната материя във Вселената


Увеличаване

Картографирането е резултат от ново проучване с "Много големия телескоп за проучвания" (VST) на ЕСО в Чили. Около 85% от материята във Вселената е тъмна или тя не е описана от съвременната Физика. Веществото, което я изгражда не свети или поглъща светлина, но все пак се ръководи от някои физически закони, един от които е за гравитацията и по-специално частта за изкривяването на светлината от мощните гравитационни полета, който феномен е известен като "гравитационна леща".

Големият проект сега, организиран от ЕСО, показва по-ясно от всякога взаимоотношенията между тази загадъчна тъмна материя и блестящите галактики, които могат да се наблюдават директно. Проектът е известен като "Kilo-Degree Survey" (KiDS) и използва изображенията от "VST", който телескоп е специализиран в проучване на нощното небе във видима светлина, които данни се допълват от инфрачервения телескоп "VISTA". Една от основните цели е да се картографира тъмната материя, ползата от което ще бъде да се разбере тъмна енергия. Това е другата мистерия, която причинява разширяването на нашата Вселена да се ускорява.

Най-добрият начин да се зарегистрира къде тъмната материя се намира е чрез картографиране на гравитационните лещи. С изучаването на този ефект, става възможно да се набележат местата, където гравитацията е най-силна, а оттам къде са местата с най-висока концентрация на тъмна материя.

Първия етап от новата програма е да се анализират снимки на над два милиона галактики, отдалечени обикновено на около 5,5 млрд. светлинни години от нас. Целта е да се изучи светлината, излъчвана от тези галактики и по-специално нейните изкривявания които претърпява по време на пътуването към Земята.

До момента е изследвана само 7% от предвидената площ, която е съсредоточена върху групите галактики. Повечето галактики живеят на групи - включително Млечен път, която е част от местната група. Разбирането колко тъмна материя съдържат тези клъстъри е ключов тест на цялата теория на образуването на галактиките в космическата мрежа. Резултатите са, че тези групи притежават около 30 пъти повече тъмна материя, отколкото видима.

Интересното е, че най-ярката галактика почти винаги е поместена в средата на купа тъмна материя. Това е предсказание от теорията за формирането на галактиките, при които галактиките се засмукват на групи и се натрупват в центъра, което никога не е било доказано толкова ясно преди от наблюденията.

Констатациите са само началото на мащабна програма за оползотворяването на огромни масиви от данни, идващи от телескопите генериращи данни, които сега се предоставят на разположение на учените по света чрез архива на ЕСО.

"KiDS" изследването ще помогне за по-нататъшното разширяване на нашето разбиране за тъмната материя. Ако може да се обясни тъмната материя и нейните последици, това би било сериозен пробив в областта на физиката.


  • 850
  • 0
  • Nov 3, 2015

Коментар
Подобни публикации