spacebg covers

астрономите изглежда че са открили 14 от най-студените звезди известни в нашата вселена това не с
Мисия: Spitzer Space Telescope


Астрономите изглежда, че са открили 14 от най-студените звезди известни в нашата Вселена. Това не са звезди, а обекти наречени кафяви джуджета, които са толкова студени и слаби, че е невъзможно да бъдат наблюдавани във видима светлина със сега съществуващите телескопи. Но инфрачервената визия на Спицър е в състояние да регистрира слабият блясък, подобно на пожарникар използващ инфрачервени очила за да намери горещите точки погребани под тъмния изгорял етаж.

Има само една шепа кафяви джуджета по-рано открити. Новите обекти са с температури в диапазона от 450 до 600 Келвина. Това е много ниска температура спрямо звездите, дори тези обекти са по-мразовити и от повечето открити до момента екзопланети.
Увеличаване Това изображение показва едно от най-студените кафяви джуджета открити досега (червената точка в средата) открито от Спитцер. Image credit: NASA/JPL-Caltech

Тези изумрудени кълба са останали неуловими в продължение на години, но скоро ще започнат да излиза от тъмнината. Широкоъгълният космически телескоп на НАСА (WISE) е мисия, която сканира цялото небе в инфрачервените дължини на вълните, който се очаква да открие стотици подобни обекти, дори и по-студени. WISE търси в обем от пространството 40 пъти по-голям от този наблюдаван от Spitzer, който е съсредоточил своите усилия в района на съзвездието Boötes. Мисията "Спицер" има за цел да наблюдава част от небето в детайли, докато WISE се е ангажирал с цялото небе.

"WISE търси навсякъде, така че кафяви джуджета ще изскочат навсякъде около нас", каза Петър Eisenhardt учен от проекта WISE "Ние може дори да намерим хладно кафяво джудже, което е по-близо до нас, отколкото Proxima Centauri, най-близката известна звезда."

Кафявите джуджета се формират като звездите - от уплътняване на топки от газ и прах, но те са доста по-бледи в сравнение със звездите и никога не събират достатъчно маса за запалване на ядрен синтез. Най-малкото известно кафяво джудже притежава около 5 до 10 пъти масата на нашата планета Юпитер. Кафявите джуджета започват с малка вътрешна топлина, останала от образуването им, но с възрастта, те се охлаждат. Първото потвърдено кафяво джудже беше обявено през 1995 година.

Повечето от новите кафяви джуджета открити от Spitzer се смята, че принадлежат към най-масовиат клас кафяви джуджета, наречени Т джуджета, които са с повърхностни температури по-малки от около 1500 Келвин. Съществуват още по-студени кафяви джуджета принадлежащи към така нареченият Y-клас, но те са толкова студени, че Спицер едва ли ще може да открие някое от тях. Но всички модели показват, че WISE може би ще може.

Всъщност учените отдават доста надежди на WISE, дори се надяват, че WISE е възможно да намери малки или огромни ледени обекти отвъд Нептун. Дори има и някои спекулации между учените, че съществува кафяво джудже компаньон на нашето Слънце и този хипотетичен обект е наречен "Отмъщение" (немезис), чието откривани също е задача на WISE.

14-те намерени от Spitzer кафяви джуджета отстоят на разтояния от стотици светлинни години - твърде отдалечени и слаби за наземните телескопи. Но WISE е в състояние да открие присъствието им в обем само на 25 светлинни години от нашето Слънце. Възможно е дори WISE рамките на тези 25 светлинни години да намери повече кафяви джуджета от наблюдаваните звезди в този обем.

Източник: НАСА

  • 1667
  • 0
  • Mar 22, 2012

Коментар
Подобни публикации