spacebg covers

астрономите са открили че почти всичката вода която са наблюдава в стратосферата на юпитер е доста
Мисия: Herschel Space Observatory


Астрономите са открили, че почти всичката вода която са наблюдава в стратосферата на Юпитер е доставена от кометата "Шумейкър-Леви 9", която катастрофира върху планетата през 1994-та година.

Статосферата е междинен слой от горната атмосфера и новите данни от космическия телескоп "Харшел" разкриват, че повечето вода в нея е в южното полукълбо, където е настъпило въздействието.

Вече от две десетилетия е известно, че горните атмосфери на планетите-гиганти съдържат вода. Астрономите всъщност са доста изненадани от откриването на вода в стратосферата на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун чрез инфрачервени наблюдения на ЕКА през 1997 година.
Увеличаване Тази карта показва разпределението на водата в стратосферата на Юпитер измерена с Хершел. Image credit: Water map: ESA/Herschel/T. Cavalié et al.; Jupiter image: NASA/ESA/Reta Beebe (New Mexico State University)Докато източника на водата в долните слоеве на техните атмосфери може да се обясни като вътрешен, наличието на тази молекула в горните слоеве е озадачаващо защото там отсъства всякакъв кислород. Парата издигаща се от по-дълбоките и съответно по-топли слоеве на атмосферата не е възможно да премине през "студения капан", който разделя стратосферата от видимата атмосфера, тропосферата, по-долу. Отпадането на вътрешните източници означава, че учените търсят външни източници като ледени пръстени и сателитите, междупланетни частици и комети въздействия.

Сега данните от Хершел помагат да се разреши загадката на Юпитер като демонстрира асиметрия в разпределението на вода в стратосферата, причинена от въздействието на кометата. Определянето на нейния произход е трябвало да изчака повече от 15 години, когато най-накрая Хершел погледне Юпитер със своите чувствителни инфрачервени очи с чиято помощ е съставил карта на вертикално и хоризонтално разпределение на химическия подпис на водата.

Констатацията е че, южното полукълбо съдържа 2-3 пъти повече вода отколкото северното, като повечето от нея се концентрира около частта засегната от удара през 1994 година. Освен това, тя се намира на голяма надморска височина. Оценките са, че около 95% от водата в стратосферата се дължи на въздействието от кометата.

Друг възможен източник на вода може да бъде постоянния дъжд от малки частици идващи от междупланетното пространство. Но в този случай, водата трябва да се разпредели равномерно по цялата планета и трябва да се филтрира до по-малки височини.

  • 1460
  • 0
  • Apr 29, 2013

Коментар
Подобни публикации