spacebg covers

астрономите с помощта на рентгеновата обсерватория -чандра- откриха първата двойка свръхм
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Астрономите с помощта на рентгеновата обсерватория "Чандра" откриха първата двойка свръхмасивни черни дупки, които се намират в спирална галактика подобна на Млечния път. Галактиката е отдалечена на приблизително 160 милиона светлинни години от Земята, което прави двойката най-близкият известен такъв феномен.

Черните дупки са разположени в близост до центъра на спиралната галактика NGC 3393. Те са разделени само от 490 светлинни години и най-вероятно са остатък от сливането на две галактики с неравни маси преди един милиард или повече години.
NGC 3393. NASA/CXC/SAO/G. Fabbiano et al; Optical: NASA/STScI

"Ако тази галактика не е толкова близо, намаше да имаме никакъв шанс да отличичим двете черни дупки по този начин", казва Пепи Фабиано от Харвард-Смитсониън център за астрофизика в Кеймбридж щата Масачузетс. "Тази галактика е точно под носа ни по космическите стандарти и тя ни кара да се чудим колко много подобни двойки от черни дупки съществуват."

Предишни наблюдения в ренгенови лъчи сочат, че в центъра на NGC 3393 съществува само една супермасивна черна дупка. Въпреки това, острия поглед на Чандра позволява на учените да разделят централната на двойка черни дупки. Двете черни дупки са активно растящи и излъчват рентгенови лъчи вследствие на газа който пада върху тях и се нагорещява.

Когато две еднакво големи спирални галактики се сливат, астрономите казват, че трябва да се образува двойка черни дупки и една галактика с нарушен вид в която протича интензивно звездообразуване. Един добре познат пример е двойката от свръхмасивни черни дупки в галактиката NGC 6240, която се намира на около 330 милиона светлинни години от Земята.

Въпреки това, NGC 3393 е една добре организирана спирална галактика и централната и издутина е доминирана от стари звезди. Те са необикновени свойства за една галактика съдържаща чифт черни дупки. Вместо това, NGC 3393 може да бъде първия известен случай, когато се сливат една голяма галактика с друга много по-малка. Този процес се нарича "малко сливане" и също довежда до формиране на чифт свръхмасивни черни дупки. Всъщност, според някои теории, малките сливания трябва да бъдат най-разпространения начин за образуването на двойки черни дупки, но са трудни за откриване, защото слетите галактика се очаква да изглежда както останалите обичайни.

"Двете галактики са се слели, без следа от по-ранния сблъсък, освен образуваната двойка черни дупки", каза съавтора Junfeng Уанг. "Ако има несъответствие в размера между двете галактики, не би било изненада че по-голямата е оцеляла невредима."

Ако това е малко сливане, черната дупка от по-малката галактика трябва да има по-малка маса от другата черна дупка, преди тяхните галактики да са започнали да се сблъскат. Добри оценки за масите на двете черни дупки все още не са разположение за тестване на тази идея, въпреки че наблюденията засега показват, че двете черни дупки са по-масивни от около един милион слънца. Очаква се черните дупки да се слеят след около един милиард години.

Освен това свръхмасивните черни дупки са силно замаскирани от прахта и газа, което ги прави трудни за наблюдение в областта на видимата светлина. Тъй като рентгеновите лъчи са по-енергични, те могат да проникнат през замъгляващия материал. Рентгеновите спектри от Чандра показва ясни подписите на чифт от свръхмасивни черни дупки.

"Сблъсъците и сливанията са един от най-важните начини по който галактиките и черните дупки растат", казва Гуидо Risaliti съавтор на новата статия. "Намирането на двойка черни дупки в спирална галактика е важна следа в нашето търсене, за да научим как това се случва."

Източник: НАСА

  • 1713
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации