spacebg covers

Атмосферата на Марс е била много богата на кислород
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване

Тази сцена показва Кюриозити в място наречено "Windjana", където марсоходът е намерил скали съдържащи манганов оксид. По тъмните структури всъщност са почистени от прах места и тези плоски камъни всъщност са устойчивите на ерозия манганови оксиди. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

 

Кюриозити е открил високи нива на манганови оксиди, които учените интерпретират с обилни количества свободен кислород в началната атмосфера. Това е поредното доказателство за древни езера по която характеристика Марс много отдавна е приличал на Земята.

Нещо повече, мангановите оксиди са открити в геоложките жили, които са формирани точно във времето, когато течната вода е присъствала на повърхността. Единственият начин, по който тези вещества се формират на Земята са или чрез свободен атмосферен кислород или от дейността на микроби. Вторият начин официално се изключва, главно защото заявяването на микробна дейност на Марс е малко пресилено, така че остава свободният кислород.

Тези манганови вещества не могат да се образуват без много вода в течно състояние и силно оксидиращи условия. Данните идват от спектрометъра "ChemCam", който изстрелва лазерни импулси нагряващи целевите скали, след което специален телескоп улавя и анализира светлинния спектър на плазмата.

В геоложките записи на Земята, появата на високи концентрации на манганов оксид е важен маркер за голяма промяна състава на атмосферата от сравнително ниски кислородни нива до днешното състояние. Тяхното присъствие на Марс показва, че в един момент количеството кислород е нараснало прекалено, след което е спаднало до сегашни стойности. Ако това е така, тогава как се е формирала богатата на кислород атмосфера?

Един потенциален начин е разграждането на водата, когато планетата е загубила магнитното си поле. Без тази защита, йонизиращото лъчение е започнало да разпада водните молекули на водород и кислород. Слабата гравитация не е могла да задържи леките водородни атоми, които са отлитали в космоса, но по-тежките кислородни са оставали. Голяма част от този кислород се е свързал в скалите образувайки ръждивите нюанси, запазени и до днес. Но докато известните червени железни оксиди изискват само леко окислителна среда, за да се образуват манганови оксиди се изисква много повече и до момента се смята, че подобна среда не е съществувала на Марс.

Тази теория е трудно да се потвърди, но този сценарий представлява отклонение в разбирането за натрупването на свободен кислород в атмосферата. Другата единствена алтернатива е биологична дейност и според учените откриването на свободен кислород се третира като знак за съществуване на живот, но горната хипотеза не изисква живот.

Мангановите оксиди са открити най-напред в пукнатини в пясъчниците на "Кимбърли". Но това не е единственото място където се срещат. Опортюнити ги е засякъл още през 2004 год, което е на хиляди километри от Кюриосити. Това означава, че условията необходими за образуване на тези материали са били отвъд кратера "Гейл" и са глобални за планетата.


  • 1142
  • 0
  • Jul 20, 2016

Коментар
Подобни публикации