spacebg covers

бурята на сатурн се е оказала необичайно голяма нейните размери са толкова
Мисия: Cassini–Huygens


Бурята на Сатурн се е оказала необичайно голяма.

Нейните размери са толкова огромни, че тя дори е обиколила цялата планета и е настигнала опашката си. Това е първият път, когато учените са наблюдавали подобно чудовище в Слънчевата система. Дори гигантските бури на Юпитер отстъпват пред видяното от Касини.
Увеличаване Този набор от изображения показва еволюцията на масивната гръмотевична буря, която е обиколила цялата планета. Цветовете са изкуствени и те показват различните слоеве от атмосферата. Червеното е най-дълбоката атмосфера, синьото съответно най-високата. Credit: NASA/JPL-Caltech/SSI/Hampton UniversityИзследването на натрупаните данни, разкриващи една от най-колосалните стихии в слънчевата система, продължава. Сега, за да обяснят бурното явление, учените правят аналогия със Земята. Ураганите у нас се задвижват от енергията на топлата вода, която в процеса на изстиване поражда мощни вихри. Бурята в северното полукълбо на Сатурн е подобна структура, само че вместо вода, енергията идва от горещия въздух бликащ от дълбините на газовия гигант. Като потвърждение на това, инфрачервения сперктрометър разкрива че високата атмосфера се е затоплила с около 80 градуса над обичайното. Освен това, количеството етилен се е увеличило с около 100 пъти в засегнатите места. Най-вероятната причина е, че в дълбините на планетата концентрацията на този газ е висока и бурята го е издигнала на повърхността. Съществува и вероятността той да е синтезиран сред стихиите, които са обогатили средата с необходимите съставки, а протеклата химична реакция е задвижена от слънчевата светлина.

Всичко започва, когато на 5-ти декември, 2010 год., Касини улавя специфични радиосигнали идващи от около 33 градуса северна ширина, които са предвестници на предстоящите събития. Малко след това, апаратът изпраща и първите изображения на които се появява малко светло петно. Това е ядрото на бурята, която веднага се разтича все по-на запад. Това продължава няколко месеца, за което време структурата постепенно се увива около цялата планета, като обхваща около триста хиляди километра.

Земните бури никога не са опасвали цялата планета, а те всъщност нямат и шанс да го направят. Топографските особености на земната повърхност, като планините, просто спират настъплението. Но Сатурн не е Земята и там просто няма какво да спре ураганите. За това, яркото ядро без проблеми преодолява целия път около планетата. По пътя си, гигантския въртоп е погълнал множество по-малки вихри и изглежда че по мощ надвишава всичко видяно в слънчевата система.

Дори голямото червено петно на Юпитер отстъпва пред него. Въпреки че това е най-големия ураган бушуващ от незнайно кога, неговата вътрешност е сравнително спокойна. Бурните събития там са само по краищата. За сметка на това, бурята на Сатурн е истински звяр. Освен че се отличава с безброй гръмотевици, тя е и доста динамично и завихрено място. Необичайният интензитет е съпроводен и с дълъг период на действие - общо 201 дни. За това време е изпомпено страховито количество маса от дълбините във високата атмосфера, което оставя отличителната ивица по цялата планета.

Изчисленията сочат, че за около 150 дни, ядрото е издигнало газ колкото целия обем на земната атмосфера. Само следата която е оставила в тропосферата е повече от 12 000 км широка. Всъщност по продължителност отстъпва на друга буря в южното полукълбо, която е бушувала повече от 334 дни през 2009 год.. Но тази южна буря е обхванала около 100 пъти по-малка площ от северната и братовчедка.

Мисията "Касини" продължава и обект на изследване през следващите години ще бъде точно атмосферата на Сатурн и пръстените. Така че без съмнение ще станем свидетели на още подобни бурни събития, които освен всичко друго ще помогнат да се усъвършенстват и компютърните модели описващи и земните бури.

  • 1203
  • 0
  • Feb 6, 2013

Коментар
Подобни публикации