spacebg covers

всеки знае че както всички марсоходи така и куриозити ще бъде обурудван с главна камера монтирана
Мисия: Mars Science Laboratory


Всеки знае, че както всички марсоходи така и Куриозити ще бъде обурудван с главна камера монтирана на върха на мачтата (Mastcam). Само че вече си имаме и една неприятна новина - НАСА се отказа от една алтернативна версия на инструмента, която се очакваше да бъде монтирана на борда. Трябваше камерата да бъде с променлив фокус или да притежава възможността да приближава отдалечените обекти от пейзажа. Камерата трябваше да има и допълнителни възможности за подобряване на триизмерното видео.
Увеличи: Куриозити в процес на сглобяване в лабораторията JPL. Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Сега инсталираната Mastcam на марсохода е напълно стандартна камера с фиксирана фокусна дължина, както камерите на Спирит и Опортюнити. Защо се случи това? Официалната причина е, че Malin Space Science Systems - лабораторията в която се сглобява новия инструмент няма да може да се справи със задачата да сглоби и тества новия инструмент в оставащото време. Но на блога на Планетното общество пише, че са поискали допълнително финансиране от 1.5 милиона долара за завършване на инструмента и НАСА просто е икономисала тези пари.

Дали това е така или не, Malin Space Science Systems все пак ще продължи да развива инструмента, който може да бъде включен в някоя бъдеща мисия. Ето какво казва главния учен на Mastcam Майкъл Малин: "Въпреки че ние сме много разочаровани, че мащабиращата камера няма да лети, ние очакваме с камерата с фиксирана фокусна дължина да постигнем всички основни научни цели." Въпреки всичко стандартната камера е много мощен инструмен с който ще получаваме страхотни снимки от Марс. Със възможността да заснема видео 16 кадъра в секунда и високата резолюция все едно ще гледаме пред прозореца на движещ се влак. Как ще се точат тези обемни данни е друг въпрос.

Разочорованието е, че няма да може детайлно да се заснемат обекти от повърхността, без ровъра да се доближи до тях. Също и заснемането на 3Д видео се усложнява (особено цветното). Разочарован остава и Джеймс Камерън, който имаше амбиция да снима такъв филм с кадри от Марс, на което аз веднага му казвам че можеше да финансира инструмента, какво са милион и половина за него? Какво са 100 милиона долара за киноиндустрията на САЩ с които пари може да се изпрати нов комуникационен сателит на марс, който да позволи да се получава висококачествено видео непрекъснато, които пари ще се възвърнат с направата на нови филми? Все пак работата по ровъра продължава и да се надяваме, че това ще е единствената стъпка назад.

  • 1361
  • 0
  • Mar 14, 2012

Коментар
Подобни публикации