spacebg covers

голямата новина днес- идва от руския научен сателит -памела- койт
Мисия: PAMELA


Голямата новина днес!

Идва от руския научен сателит "Памела", който е предназначен да изследва частиците в орбита около земята, както и тези пристигащи от космоса. Сега сателита е открил пояс от антипротони, захванати за постоянно около Земята. Това откритие е направено от международен екип учени, работещи с данните от Памела. То потвърждава предходни теории за съществуването на такъв пояс, който представлява най-големия известен склад на антипротони близо до нашата планета. Каква е важността на това откритие? Важността е че, то може да доведе до развитието на нови форми за задвижване на космическите кораби и научната фантастика да стане реалност.

Руския сателит Памела, който е оборудван с инструменти изработени в чуждестранни институти, предназначени да изследват частиците на материята и антиматерията е в орбита от юни 2006 год. Той е натоварен със задачата да внесе яснота на неуловимите космологични и астрофизически понятия като "тъмна материя" и "антиматерия". Инструментите са способни да откриват също и антипротони с различни нива на енергия. Първоначално мисията "Памела" е запланувана да продължи три години, но сателита продължава да функционира и все още изпраща данни към Земата.
Художествена концепция на кораб с антиматерийна тяга. Credit: NASA

Новият доклад описващ откритието е публикуван на 25 юли 2011 год. в Astrophysical Journal, който е написан от екип италиански, руски, немски и шведски учени. В него най-общо се казва, че Памела е открил антиматерия, която се състои от частици с масата на протоните, но с противоположен заряд - антипротони. Когато частиците антиматерия се сблъскат с частиците на нормалната материя, те анихилират и тяхната маса се превръща в чиста енергия. Учените отдавна знаят, че енергията от такива сблъсъци може да се използва за създаване на форми на задвижване милиарди пъти по-мощни от обикновените химически двигатели с вътрешно горене. Тази концепция е основата в която е залегнала и научната фантастика.

Откритието е важно, защото вече знаем откъде да набавим антиматерия в космоса, но за съжаление има да преодолеем още много трудности преди да построим "Ентърпрайс". Преди всичко, самото улавяне и съхранение на антиматерията не е лесна работа. В действителност до този момент рекорда е 1000 антиводородни атоми, държани за шестнадесет минути. Това е станало през юни 2011 г. по време на експеримент в Европейската организация за ядрени изследвания в Женева - Швейцария.

На второ място, ако се приеме, че можем успешно да уловим, съхраним и манипулираме антиматерията, създаването на технологията, която контролира реакциите на антиматерията целящи задвижване няма да напусне чертожните дъски в скоро време. Но окуражаващото е, че вече има институти, които официално са се захванали с проблемите и технологичните пропуски, които трябва да бъдат изпълнени, преди антиматерийното задвижване да стане реалност.

Но за сега, концепцията за задвижване с антиматерия е все още в сферата на научната фантастика. Но откриването на антипротонния пояс около Земята е не само надежда че тя може да се превърне в реалност, тя е цяла стъпка напред за това. Ние бихме могли да използваме този огромен космически резервоар за нашите цели, но само трябва да се научим как се лови риба и съответно се съхранява. Инструменти като Памела ни водят една стъпка по-близо до бъдещето, където смелото пътешествие през космоса вече не е фантазия.

Официален сайт на мисията "Памела" Написано от Ейми и Аз.

  • 2236
  • 0
  • Apr 5, 2012

Коментар
Подобни публикации