spacebg covers

данните от космическия кораб -касини- показват че на титан вероятно съществува слой от т
Мисия: Cassini–Huygens


Данните от космическия кораб "Касини" показват, че на Титан вероятно съществува слой от течна вода под ледената черупка.

Учените са установили, че по време на обикалянето на луната около Сатурн, тя е подложена на непрекъснато разтягане от приливните сили. Те също са заключили, че ако Титан е изграден изцяло от твърда скала, гравитационното привличане на Сатурн ще предизвика издатини в кората с височина само 1 метър. Измерванията обаче показват, че луната притежава доста по-големи издатини високи около 10 метра, което предполага, че Титан не е направен изцяло от масивни скали.
Увеличаване Тази художествена концепция показва възможен сценарий на вътрешната структура на Титан, предполагано от данните получени от Касини. Image credit: A. TavaniТова откритие предполага, че големите приливи и отливи водят до почти неизбежното заключение, че съществува скрит океан под леда. Съществуването на течна вода на друго място освен на Земята в Слънчевата система е от особен интерес и затова е важна цел за повечето изследователски космически мисии.

Титан обикаля Сатурн само за 16 дни. Това позволява учените да проучат формата на Луната в различните части от нейната орбита. Когато Титан е най-близо до планетата, неговата форма е леко удължена, наподобявайки "топка за ръгби" с по-голямата ос насочена към планетата. Когато луната е в най-далечното положение осем дни по-късно, нейната форма става по-малко удължена и почти кръгла. Сега Касини е измерил общата деформация от гравитационното притегляне.

Това е станало при общо шест близки срещи от 27 февруари, 2006 год., до 18-ти февруари, 2011 год. От получените данни учените са в състояние да определят вътрешната структура. Оказва се, че трябва да съществува не-много дълбок слой от течен океан, който ще бъде в състояние да създаде тези приливи и отливи. Течният слой ще трябва да бъде разположен между външната деформираща се черупка и солидната мантия, който ще даде възможност на Титан да изпъква докато обикаля около Сатурн. Тъй като повърхността на Титан е съставена предимно от воден лед, който е основен изграждащ материал на луните обитаващи външните части на Слънчевата система, учените са стигнали до извода, че океана най-вероятно е вода в течно състояние.

Наличието на подземен слой от течна вода не е показател за наличие на живот. Учените смятат, че животът е по-вероятно да възникне, когато водата е в контакт със скали. Тези измервания не могат да кажат дали дъното на океана се състои от скали или лед. Също така, резултатите имат голямо отражение върху мистерията относно източника на метан.

"Наличието на течен слой вода на Титан е важно, защото искаме да разберем как метана се съхранява в интериора на луната и как той може да се отделя на повърхността," каза Джонатан Люние - член от екипа на Касини. "Това е важно, защото всичко, което е уникално за Титан произтича от изобилието на метан, който се унищожава в атмосферата и трябва да е изчезнал за много кратки геоложки сроковете. "

Течната вода в океана, може да е "осолена" с амоняк, който действайки като антифриз може да произвежда течности, които да се издигат бавно като балони през ледената кора. Веднъж достигайки повърхността тези балони могат да освободят метан в атмосферата. Така океана би могъл да служи като дълбок резервоар за съхранение на метан.

  • 2051
  • 0
  • Jun 30, 2012

Коментар
Подобни публикации