spacebg covers

Една година до края на Касини
Мисия: Cassini–Huygens


Увеличаване

Това е ново изображение, показващо наближаващото лято в северното полукълбо на Сатурн. По време на пребиваването си, от 2004 год. насам, Касини е наблюдавал зимата и пролетта на север, както лятото и есента на юг. Космическият апарат ще завърши своята мисия скоро след като настъпи северното лято през май 2017 год., което все пак ще позволи да се видят дългосрочни промени на ветровете, температурите, облаците и химията. Разстоянието до планетата е 3 милиона километра, мащабът е 178 км/пиксел. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute


Дългият финал на дългата мисия започва. След повече от 12 години успешна работа около Сатурн и неговите луни, космическият кораб на НАСА е навлязъл в последната година от своето епично пътуване. Краят на историческата научна одисея е планиран за септември 2017 год., когато Касини ще изгори в горните слоеве от атмосферата на гигантската планета.

Всъщност, приготовленията за предстоящата катастрофа са започнали още от началото на тази година, през която, сондата постепенно е стеснила и променила наклона на орбитата си около Сатурн. Сега, Касини обикаля планетата за 6.5 дни и се очаква посоката да се измени така, че ще се доближава много близо до външния ръб на основните пръстени. От тази позиция, ще се намира само на 7800 км от центъра на тесния F-пръстен, което означава, че ще видим пръстените, заедно с малките луни и другите структури в тях, както никога досега.

Следващото нещо, големият финал започва сериозно през април 2017 год. след едно близко прелитане покрай Титан. Маневрата която ще извърши тогава, ще застави космическият кораб да преминава през пролуката между Сатурн и пръстените - неизследвано до момента пространство, само 2400 км широко. Очакванията са да се осъществят общо 22 гмуркания през тази празнина, като първото ще е на 27 април.

По време на големия финал, Касини ще направи най-близките наблюденията на Сатурн, ще картографира в подробности магнитните и гравитационни полета на планетата с изящна прецизност и ще изпрати много подробни снимки на атмосферата. Учените също така се надяват да получат нови прозрения относно вътрешността на газовия гигант, неговата точна дължина на деня, както и общата маса на пръстените, което най-накрая може да уреди въпроса за тяхната истинска възраст. Освен това, сондата директно ще анализира прахта в основните пръстени и най-външната атмосферата - две измервания които ще са за първи път през историята.

Всичко това прилича на една съвсем нова мисия, която ще приключи драматично на 15 Септември 2017 год. Тогава Касини ще поеме последен курс към атмосферата на Сатурн, изпращайки данни за нейния химическия състав докато сигналът се изгуби. Триенето ще предизвика космически кораб да изгори като метеор скоро след това.

И така, въпреки че края се приближава и в контролната зала часовникът вече отмята преброените дни, една година е доста време. Имайки предвид планираното, ще получим още много от мисията "Касини" и този ветеран не трябва да се подценява или още повече да се отписва все още.


  • 864
  • 0
  • Sep 17, 2016

Коментар
Подобни публикации