spacebg covers

Едно величествено изображение на Сатурн
Мисия: Cassini–Huygens


Увеличаване Тази гледка от високо разкрива величието на Сатурн и пръстените. Златният оттенък на планетата и пръстените са най най-близките цветове до истинските, с които човешките очи щяха да видят, ако бяха на мястото на космическия кораб. 

Тази панорама е сглобена от няколко изображения, получени на 10-ти октомври 2013 год. Забелязват се различно оцветени ивици и ярък вълнист атмосферен поток от облаци на около 42 градуса северна ширина. Тази структура е нещо като малък остатък на гигантската буря, която достига своя връх в началото на 2011 год. Също така, се забелязва и мистериозният шестоъгълник, който се е закотвил около северния полюс на планетата.

Когато Касини пристига през 2004 г., повечето от северното полукълбо е със синкав оттенък, което е отличителния цвят на зимата. Златните тонове са били характерни за южното полукълбо, където беше лято. Но сега сезоните се преобръщат, което означава че и цветовете на полукълбата се променят. Златните тонове са започнали да доминират в северното полукълбо и синкавия цвят сега се е ограничил до по-затворен кръг около северния полюс.

Касини в момента се движи по специални наклонени орбити, които позволяват космическият кораб да преминава над северния и под южния полюс на планетата. Този наклон е точно 62 градуса спрямо равнината на екватора, който беше достигнат през април тази година и корабът ще следва този път до началото на 2015 год. Тогава отново ще се установи в екваториална орбита, където се помещават пръстените и повечето от луните на планетата.


  • 1777
  • 0
  • Oct 28, 2013

Коментар
Подобни публикации