spacebg covers

ека обяви че през 2017 година ще изстреля малка мисия която ще изследва планетите около другите з
Мисия: cheops


ЕКА обяви, че през 2017 година ще изстреля малка мисия, която ще изследва планетите около другите звезди.

Мисията е кръстена "CHaracterising ExOPlanets Satellite" или "Cheops". Тя ще бъде насочена към близките ярки звезди, около които вече се знае че има планети.

Космическия апарат ще наблюдава промените в яркостта на звездите, които се причиняват от транзитно преминаващите планети. На свой ред, това ще позволи точното измерване радиуса на планетата. За тези планети вече е известна масата, което означава че ще бъде възможно да се изчисли плътността. Известната плътност ще бъде индикация към вътрешната структура.

Тези ключови параметри, ще помогнат на учените да разберат формирането на световете с размери от няколко пъти по-големи от Земята - "супер Земи", до тези подобни на Нептун.
Увеличаване Художествено представяне на бъдещия космически телескоп "Cheops". Credits: University of BernCheops се предвижда да бъде мисия от нисък клас, която ще бъде част от научната програма на ЕКА. Проекта е избран от общо 26 конкурента, което число подчертава силния интерес на научната общност към конкретни отворени въпроси в космическата наука.

Бъдещите малки научни мисии трябва да бъдат с ниска цена и да предлагат по-голяма гъвкавост в отговор на новите идеи. Или казано с по-прости думи, те трябва да бъдат естественото допълнение към мисиите от среден и висок клас от програмата на ЕКА.

Cheops ще бъде осъществена благодарение на партньорството между ЕКА и Швейцария с приноса на редица други държави членки на агенцията.

проф. Уили Бенц от центъра за космически изследвания в Берн казва, че мисията е "продължение на 40-годишната история на швейцарските учени в авангарда на космическата наука."

Мисията също така се очаква да предостави нови уникални цели за следващото поколение телескопи, които в момента се изграждат - като наземния "Екстремно голям телескоп" и космическия "Джеймс Уеб" на НАСА.

Cheops ще работи в ниска околоземна орбита на височина 800 км. Планирания живот на космическия апарат е 3,5 години, а част от наблюдателното време ще бъде отворено за по-широката научна общност.

Източник: ЕКА

  • 1218
  • 0
  • Oct 24, 2012

Коментар
Подобни публикации