spacebg covers

ЕКА оповести петте места за кацането на Фила
Мисия: Rosetta


Увеличаване Това са петте водещи места-кандидати за разтоварването на Фила. Credits: ESA/Rosetta

 

Европейската космическа агенция оповести официално петте места потенциални кандидати за кацането на Фила, както се очакваше. Планът е, ландерът да се приземи на някое от тях в средата на ноември, когато кометата ще е на около 450 км от Слънцето. Тогава, активността все още няма да е достигнала нивата, които евентуално биха застрашили сондата.

В момента, 67P/Ч-Г се намира на около 522 милиона километра от Слънцето, а по време на най-близкия подход, на 13 август 2015 год, разстоянието ще бъде 185,00 милиона километра от него. Розета ще наблюдава как се развива ядрото като цяло, вследствие все по-увеличаващите се нива на радиация. Фила от своя страна ще следи този процес в една точка от повърхността.

Изборът на правилния сайт е сложен процес. Мястото трябва да осигурява както техническа безопасност, така и научен интерес. Ключов въпрос е и навигацията. Изчислено е, че несигурността на зоната на кацането е около един кв. километър. Следователно мястото трябва да осигури тази площ. Освен това, съществуват и редица други фактори за които вече стана на въпрос - редовните комуникации с Розета, повърхностна осветеност, топографията, структурата и температурата на повърхността. Освен това влияние ще окажат налягането и плътността на газовете около ядрото. По време на пътя си надолу, ключови ще са ориентацията на кометата по отношение на Слънцето, нейното въртене, маса и гравитация.

Въз основа на всичко това, съставената комисия е определила пет възможни места. Три от тях - В, I и J са разположени на по-малката от двете глави. Другите две - А и С са разположени на по-голямата част. Всъщност тези пет са водещите от общо десет, затова буквите се разминават.

Следващата стъпка е цялостен анализ на всеки от кандидатите. Розета през следващите седмици ще се приближи, което ще позволи по-подробно проучване на тези места. До 14 септември петте кандидатки ще са оценени и вече класирани и тогава ще се определи окончателното място. След него ще започне разработването на подробната стратегия за операциите по приземяването. След като и това стане, ще научим точната дата на кацането.


  • 1326
  • 0
  • Aug 26, 2014

Коментар
Подобни публикации