spacebg covers

за да отпразнуват 21-годишнината от изстрелването на космическия телескоп -хъбъл- астрон
Мисия: Hubble Space Telescope


За да отпразнуват 21-годишнината от изстрелването на космическия телескоп "Хъбъл", астрономите работещи с него от института в Балтимор, Мериленд, публикуваха много добра снимка на особено фотогенична двойка взаимодействащи си галактики, наречени "Arp 273".

"За 21 години, Хъбъл промени погледа ни върху Вселената, като ни позволява да видим дълбоко в миналото и ни отваря очите за величието и чудесата около нас", казва шефа на НАСА - Чарлз Болдън. "Имах привилегията да пилотирам Дискавъри, която разположи Хъбъл. След цялото това време, нови снимки от Хъбъл все още пораждат страхопочитание и са свидетелство за изключителната работа на много хора зад най-известната обсерватория в света. "
Увеличи: Credit: NASA, ESA, A. Riess (STScI/JHU), L. Macri (Texas A&M University), and Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

"Хъбъл" стартира на 24-ти Април, 1990 год., на борда на совалката Дискавъри. Хъбъл направи революция в почти всички области от настоящите астрономически изследвания - от планетарните науки до космологията.

Наскоро публикувано изображение показва голяма спирална галактика, известна като UGC 1810 г., която има диск нарушен от гравитационното притегляне на галактика спътник известна като UGC 1813.

Arp 273 се намира в съзвездието Андромеда и е приблизително на 300 милиона светлинни години от Земята. Изображението показва слаб приливен мост от материя между двете галактики, които са отделени една от друга от десетки хиляди светлинни години.

Необичайната спирала на голямата галактика е сигнал за взаимодействието. Голямата, външна част от спиралата изглежда отчасти като пръстен, която структура е получена от взаимодействието. От нейната форма се прави извода, че двете галактики ще преминат една през друга. По-малкия спътник ще се гмурне дълбоко, но извън центъра на UGC 1810.

По-голямата галактика - UGC 1810 е с маса около пет пъти по-голяма от по-малката галактика. Неравностойни двойки като тези произвеждат неуравновесена или асиметрична структура в основната спирала. Също така в тези срещи, звездообразуващата дейност в малката галактика започва по-рано, отколкото в голямата галактика. Взаимодействието е заснето на 17-ти декември 2010 год., с широко-полевата Камера 3 (WFC3) на Хъбъл.

Източник: НАСА

  • 1065
  • 0
  • Mar 16, 2012

Коментар
Подобни публикации