spacebg covers

изглежда че внезапните наводнения които са настъпили в областа xanadu на титан са образували хиля
Мисия: Cassini–Huygens


Изглежда, че внезапните наводнения, които са настъпили в областа Xanadu на Титан са образували хиляди пенливи кристални топки от лед според учените от екипа на космическият кораб Касини. Според начина, по който терена е разпръснал радарните лъчи, учените са потвърдили наличието на сфери с големина от няколко инча до може би няколко метра в диаметър. Сферите, вероятно са възникнали от водния лед който образува скалите на луната.

"Това в което вярваме, че се случва в тази област е процесът който създава полираните скали в речните корита на Земята. Преминаващата течност между скалите изглажда острите ръбове" - казва Алис Льо Гал учен от проекта Касини.

Жителите от южната част на Калифорния и на други райони знаят, че внезапни дъждове могат да предизвикат наводнения и кални свлачища в периферните планини на пустинните райони. Тези потоци, могат да преместват камъни и други материали, като ги влачат по посока на течението. Но на Титан изглежда, че потоците настъпват периодично през векове и имат катастрофален мащаб. Дъжда на Титан представлява смес от метан и етан, а не вода както на Земята. Скалите на Титан се смята, че са образувани от воден лед замръзнал до много твърда фаза при температура около минус 180 градуса по целзий, а не от минерали като на Земята.
Credit: NASA

Земеподобни по форма скали в реките вече са наблюдавани на Титан на мястото на кацане на сондата на Европейската космическа агенция Хюйгенс, близо до екватора в граничната зона между Adiri и Shangri-la. Мястото на кацане също показва признаци на внезапни наводнения, които натрупват калдъръм от порядъка на 2-20 сантиметра в диаметър.

Но паяжинообразните канали в южната част на низината Xanadu изглеждат много по-ярки на радарните изображения от Касини в сравнение със зоната на кацане на Хюйгенс. В действителност каналите, които бяха заснети от Касини през май 2008 г. са сред най-ярките образувания виждани на Титан от радарния инструмент.

В статия, вече достъпна онлайн в списание Икар, Льо Гал и колеги заключили, че най-правдоподобното обяснение за екстремната яркост на каналите в Xanadu е слой от прозрачни сферични седименти, намиращи се по-плътно в сравнение с паважа намиращ се на мястото на кацане на Хюйгенс. Ефектът е подобен на отблясъкът поручен от попадане на светлинен лъч върху кристал. Сферите изглежда са от лед - евентуално легирани с амоняк - това ще изглежда светло в микровълновият диапазон, използван от радара на Касини. "Топчета са добри в отразяването на светлината обратно спрямо посоката от която идва. Този метод в действителност се използва от производителите на отразяващи бои и ленти, които използват пластмасови топчета в тях" - казва Льо Гал.

Xanadu може да се окаже добро място със скъпоценности, защото се простира доста на ширина и притежава лек южен наклон. Потоците могат да са изминали дълги разстояния и да са търкаляли ледени парчета в продължение на стотици километри. Финната работа по оформянето на сферите може да е предизвикана от търкането на песъчинките в скалите от течащия метан. Или леда в следствие на ниските температури на Титан, може пластично да се деформира по време на сблъсъците, а не да се напуква. Потоците, които транспортират тези ледени топчета вероятно пътува със скорост около 1 метър за секунда (2 км / ч).

"Наистина е трудно за учените дълго време да разберат защо е толкова ярка Xanadu", каза Steve Wall - член от радарния екип на Касини. "Не може да очакваме че това са окончателните геометрии за тази среда, но вярваме, че това може да обясни загадката."

Радарния екип планира да продължи да търси за други случаи на малки, гладки сфери и да се увеличи шанса, че това е обяснението. Също така казват, че са необходими още проучвания за механичните свойства на леда при такива ниски температури.

"Ето още един пример за Титан като свят с подобни на Земята процеси", заяви Линда Спилкер учен от проекта Касини. "Тъй като сезоните се сменят, може би ще получим шанс да видим поток от метан в някои от речните канали."

Източник: НАСА

  • 1001
  • 0
  • Mar 23, 2012

Коментар
Подобни публикации