spacebg covers

изследователски екип от университета -браун- изследва десетки канали издълбани от водата
Мисия: Mars Reconnaissance Orbiter


Изследователски екип от университета "Браун" изследва десетки канали, издълбани от водата произхождаща от стопяването на ледниците намирали се на средните ширини на Марс. Според екипа ледникови долини са издълбани през последната епоха на Марс. Също така те подкрепят идеята, че на Червената планета съществувала много течна вода в близкото минало. Резултатите са публикувани в "Икар".

Досега планетарните учени са открили издайнически призваци на вода на Марс - замразена и течна - съществувала в най-ранния период от историята на Червената планета. Като най-новото откритие е, че дълбок океан е съществувал на северните ширини.
Но доказателствата за водата са много по-оскъдни след ерата Noachian, която приключва преди 3500 милиона години. Сега планетарните геолози са документирали че течаща вода възниква от ледници на Марс намиращи се на средните ширини съвсем наскоро, само преди няколко стотин милиона години. От ледниковите долини по същество са излизали притоци на вода, която се създава когато достатъчно слънчева светлина достига до ледниците като разтапя тънък слой от повърхността. Това изследователите на Браун пишат, довежда до "ограничено повърхностно топене", което оформя канал, който се простира в продължение на няколко километра и е повече от 150 фута широк.

Екипа анализира 15 000 снимки от камерата (CTX) на борда на Марс Риконисънс Орбитър на ледниковите долини на Марс. Изследването е включило и една ледникова долината в която се забелязва кратера Lyot, намиращ се в средните ширини на планетата. По нататъшното проучване и на други ледени депозити екипа открил supraglacial и proglacial долини (в уикипедията пише какво са тва), повечето от които са разположени на интериора и екстериора на кратери по средните ширини на Марс. От всичко това следва, че на Марс е имало течна вода доста след Noachian.

Това, което прави намирането още по-интригуващо е че планетарните учените могат да изучават това в което вярват като изследват сходни условия на Земята. Екипи от Браун и Бостънския университет са посетили Антарктика, когато ледниците се топят през лятото в южното полукълбо, предизвиквайки достатъчно прясна вода за образуването на канал, като се прави аналогия с Марс.

Има планове за търсене на ледникови долини и занапред, тъй като повечето снимки от CTX, обхващат около 40 на сто от планетата. Проучването е финансирано от НАСА.

Източник: universetoday

  • 1201
  • 0
  • Mar 20, 2012

Коментар
Подобни публикации