spacebg covers

инженерите са тествали жироскопите на космически кораб -dawn- след като автоматичните сен
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Инженерите са тествали жироскопите на космически кораб "Dawn" след като автоматичните сензори открили триене над нормите в един от тях и са го изключили рано сутринта на 17-ти юни 2010 година. Жироскопите трябва да помогнат на космическия кораб да запази ориентация и при нормални операции се използват три от общо четирите с които е обурудван апарата.

Засега останалите три функционират нормално. Мениджъра на мисията казва, че плановете за Даун за посещение на астероид Веста през 2011 г. и 2012 г. и планета джудже Церера през 2015 г. няма да бъдат и не са засегнати.
Image credit: NASA/JPL

"Изследваме най-внимателно данните, за да разберем какви са перспективите в дългосрочен план за този жироскоп", каза Марк Рейман - главен механик на мисията. "В същото време, ние продължаваме нашите планирани дейности с космическия кораб.". Космическият апарат възобнови йонните тласъци по график на 24 юни.

На 15 юни е качен нов навигационен софтуер. Част от планираните дейности включват и активиране на четирите колела. Два дни по-късно космическия кораб не е изпълнявал някои научни или инженерни дейности, заради единия жироскоп. Системата за защита се задейства и го изключва. Инженерите все още анализират данните, за да установят какво е причинило недопостимото триене.

Източник: НАСА

  • 804
  • 0
  • Mar 17, 2012

Коментар
Подобни публикации