spacebg covers

Интересно изображение от "Спицер"
Мисия: Spitzer Space Telescope


Увеличаване Червената дъга в тази инфрачервена снимка от Спицер е гигантска шокова вълна, създадена от превишаването на допустимата скорост от звезда, известна като "Kappa Cassiopeiae". Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Звездите бегълци могат да окажат голямо влияние върху заобикалящата ги среда, докато пресичат дебрите на Млечния път. Техните високоскоростни ветрове, могат да взаимодействат с междузвездното вещество, създавайки красиви дъгообразни шокове, един от които се вижда на наскоро публикувано изображение от космическия телескоп "Спицер".

В този случай, бързата звезда е "Kappa Cassiopeiae" или "HD 2905" за астрономите. Тя е масивен, горещ свръхгигант. Но това, по което звездата наистина се откроява е червеното сияние около нея. Такива структури се наричат "лъкови шокове" и те често се наблюдават в предната част на най-бързите и най-масивните звезди в галактиката.

Тези фронтове се образуват, когато магнитните полета и вятърът от частици изтичащи от звезда се сблъскат с дифузната и обикновено невидима междузвездна материя от газ и прах. Бавно движещите се звезди като нашето Слънце също образуват подобни шокове, но те са почти невидими във всички дължини на вълните на светлината. Бързите звезди, като Kappa Cassiopeiae, създават структури, които могат да бъдат видени от инфрачервените детектори на Спицер.

Невероятното е, че този шок се създава на около 4 светлинни години пред "Kappa Cassiopeiae" показвайки какво значимо въздействие притежава тази звезда върху нейната околност. Това е приблизително същото разстояние от нас до Проксима Кентавър!

Лъковия шок на Kappa Cassiopeiae или нейната хелиопауза, освен че е огромна, се появява в ярко червен цвят. Слабите зелени функции на изображението са въглеродни молекули спадащи към класа на полицикличните ароматни въглеводороди, които са структурирани в облаци от прах по протежение на линията на погледа, които също са осветени от светлината на звездите.

Деликатни червени нишки пресичат лъковия шок. Някои астрономи предполагат, че тези нишки могат да проследят характеристиките на магнитното поле, което изпълва цялата нашата галактика. Тъй като магнитните полета са напълно невидими, ние разчитаме на случайните срещи като тази, за да разкрият една малка част от тяхната структура, когато те си взаимодействат с околния прах и газ.

Kappa Cassiopeiae е видима с просто око в съзвездието Касиопея но нейния шок се наблюдава само в инфрачервена светлина.


  • 1406
  • 0
  • Mar 11, 2014

Коментар
Подобни публикации