spacebg covers

инфрачервените детектори на -спицър- са засекли вид кристален дъжд около далечна подобна
Мисия: Spitzer Space Telescope


Инфрачервените детектори на "Спицър" са засекли вид кристален дъжд около далечна, подобна на Слънцето новоформираща се звезда или протозвезда HOPS-68, в съзвездието Орион. Кристалите принадлежат към семейството на оливина, който е силикатен минерал и може да се намери навсякъде - от скъпоценните камъни съдържащи се в зелените плажове на Хаваите до отдалечените галактики. Мисиите "Стардъст" и "Диип Импакт" откриха този минерал и в кометите които проучиха.
Увеличаване Тази графика илюстрира звезден фонтан от кристален дъжд. Тя започва със снимка от Спицер на въпросната звезда и завършва с концепция на дейците на изкуството за това, как кристалния "дъжд" може да изглежда. NASA / JPL-Caltech / University на Толедо

Това е първия път, когато тези кристали са наблюдавани в прашни облаци от газ, колапсиращ около звездата. Астрономите все още дебатират какви точно кристали се съдържат, но най-вероятно виновници за тяхното формиране са струите газ, които се изстрелват далеч от ембрионалната звезда.

"Трябва горещина подобна на лава да създава тези кристали", казва Том Megeath от университета в Толедо. "Предполагаме, че кристалите се формират в близост до повърхността на новоформиращата се звезда, след което се издигат в околния облак, където температурите са много по-студени. В крайна сметка падат отново и проблясват."

Тези кристали са забелязани най-напред в дисковете около младите звезди от които най-вероятно се формират планетите. Откриването им, обаче в колапсиращ облак около прото-звезда е изненадващо, защото облака е с ниски температура, около минус 170 градуса по Целзий. Това кара астрономите да спекулират, че джетовете може в действителност да транспортират вече сварените кристали до хладния външен облак.

Резултатите също така може да обяснят защо кометите, които са в студените покрайнините на Слънчевата система, съдържат един и същ вид кристал. Кометите са родени в региони, където водата е замръзнала и е много по-студено от изгарящата температура, необходима за формирането на техния кристален строеж - около 700 градуса по Целзий. Водещата теория за този загадъчен процес е, че кометите се формират във времето когато се образуват и планетите във диска около младото слъце в който всички материали са умешени. В този случай, тези материали се формират вблизост до Слънцето, откъдето кристалите в крайна сметка мигрират до външните и хладни райони на Слънчевата система.

Учените смятат, че този сценарий все още може да е да бъде валиден, но казват че може струите да издигат кристалите от свиващия се облак, които по-късно падат обратно към образуващато се слънце подобно на дъжд дори и в нашата ранна Слънчева система. В крайна сметка, кристалите са замръзнали в комети.

"Инфрачервените телескопи като "Спицър" и "Хершел" предлагат една вълнуваща картина за това как всички съставки на космическата яхния, от която се формират планетните системи се разбъркват." казва Бил Danchi, старши астрофизик и учен от НАСА.

Източник: НАСА

  • 1067
  • 0
  • Mar 22, 2012

Коментар
Подобни публикации