spacebg covers

Касини е направил едни от най-добрите изображения на диона
Мисия: Cassini–Huygens


Увеличаване Това е Диона на фона на Сатурн и неговите пръстени. Красивата панорама е получена от Касини точно преди началото на подхода на 17 Август 2015 год. Гледката представлява една зашита мозайка от изображения, направени от разстояния от 170 000 км до 63 000 км от луната. Резолюцията е около 450 метра за пиксел. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Това се е случило по време на последното прелитане на космическият кораб покрай ледената луна на Сатурн. Две от новите изображения разкриват повърхността на Диона в най-добрата резолюция от всякога.

Касини е осъществил срещата на 17 август, 2015 год. от разстояние 474 км и това е петата близка среща от началото на предългата мисия. Най-близкото сближение е било през демеври 2011 год, когато разстоянието е било само 100 км.

Пълният набор от основни изображения са публикувани тук, но основната цел на това прелитане не е било да се правят снимки. Обект на изследване е гравитацията и по-специално, промените в гравитационното поле, които разкриват концентрацията на масите под повърхността малкия леден свят.

Това е възможно посредством радиопроследяване на специален сигнал изпращан от космическия кораб, който процес отнема почти всички научни ресурси. Но все пак, екипът е успял да отдели достатъчно време, за да щракнат няколко снимки и съответно да получат красиви пейзажи на повърхността с висока резолюция. Нещо повече, екипът се е възползват от отразената слънчева светлина от Сатурн като допълнителен източник на осветление, която разкрива подробности в сенките на някои от снимките.

Времето все повече притиска мисията и занапред са планирани само шепа прелитания покрай големите ледени луни на Сатурн. Планът е, Касини да прелети покрай Енцелад на 14 и 28 октомври, и 19. декември. Това на 28 октомври ще бъде уникално, защото тогава космическият кораб ще премине само на 49 км над повърхността на геологически активната луна. Това ще бъде най-дълбокото по родя си гмуркане през струите извиращи от южния полюс на луната. Срещата през декември ще е последната между Касини и Енцелад и тя ще бъде на височина 4,999 км.

След декември и преди началото на планирания край в края на 2017 г., са предвидени само няколко далечни облитания на големите луни в диапазон около 50 000 км. Касини обаче ще направи почти две дузини преминавания покрай малките спътници с неправилни форми, включително Дафнис, Телесто, Епиметей и Агаон. Получените снимки ще са едни от най-качествените гледки към тези миниатюрни светове. Освен това през последната година на мисията, Касини многократно ще се потопи през пространството между Сатурн и неговите пръстени.


  • 1187
  • 0
  • Aug 28, 2015

Коментар
Подобни публикации