spacebg covers

касини откри леден вулкан на титан -касини- установи че е възмо
Мисия: Cassini–Huygens


Касини откри леден вулкан на Титан.

"Касини" установи, че е възможно вулкан от лед да изригва на Титан, който е сходен по форма с вулканите на Земята, които изхвърлят разтопена скала. Данните за топографията на повърхността, са позволили на учените да направят откритието, че в системата на Сатурн, изригва вулкан от лед. Благодарение на новите 3-D карти на областа "Sotra Facula" на Титан, учените откриват поразителна прилика с вулканите като връх Етна в Италия, Лъки в Исландия и други доста по-малки вулканични конуси.

Ледените вулкани се наричат също "криовулкани", и дебата относно тяхното съществуване на Титан тече от години. Някакъв неизвестен подземен геоложки процес затопля студената среда достатъчно за да стопи част от интериора на луната и изпраща кален лед или други материали през отвор на повърхността. Вулканите на Йо и на Земята избълва лава и силикати.
Credit: NASA/JPL-Caltech/USGS/University of Arizona

Видео: http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/videos/movies/20101210TitanCryovolcano-640.wmv

Този филм се основава на данни от космически кораб "Касини" и показва прелитане покрай областта "Sotra Facula". Прелитането показва два пика по-високи от 1000 метра и множество кратери с дълбочина 1500 м. Също така се наблюдава система от потоци. Всичко това сочи за криовулканизъм. Топографията е вертикално преувеличена с коефициент 10. Фалшивите цветове показват различните композиции на повърхностния материал. В тази цветова схема, дюните изглеждат сравнително кафяво-сини. Синьото предполага наличието на оголен лед. Учените смятат, че светлите области са с органично покритие, което скрива леда и материала е различен и е по-лек от дюните. Потоците се наблюдават светло жълто-бяло, като планините. Вторият набор от цветове, показва, надморската височина, синьото е най-ниското, а жълтото и бялото е най-високото. Дюните тук изглеждат сини, защото заемат ниските места. Потоците са по-трудно видими във височините, което показва, че те са тънки, може би по-малко от 100 метра дебели.

Някои криовулкани нямат нищо общо с Земните вулкани, като "Тигровите ивици" на Енцелад, където през отвори в леда се избълват струйки от вода и ледени частици, които оставят малко следи на повърхността. В други случаи, изригването на гъсти материали може да изгради вулканични върхове или дълги вулканични потоци. Подобни вулканични потоци са забелязани на Титан, но първоначално учените са сметнали, че това не са вулканични процеси, а реки от депозирани седименти. В "Sotra Facula" обаче криовулканизмът е най-доброто обяснение за двата пика с височина повече от 1000 m, дълбоките кратери и системата от потоци.

"Това е най-доброто безспорно доказателство, за криовулканизъм, което е документирано на Титан", каза Джефри Каргел, планетарен учен от университета Аризона. "Възможно е тези планини да са с тектонски произход, но криовълканизма е много по-просто и достоверно обяснение."

Кърк и колеги анализират нови радарни изображения на областа от "Касини". Неговата научна група, създава 3-D топографска карта от изображения на "Sotra Facula". Данните от визуалния и инфрачервен спектрометър също така разкриват, че повърхностните потоци имат различен състав от околната повърхност.

"Криовулканите обясняват тези геоложки скулптури в тези екзотични места в Слънчевата система", каза Линда Spilker, учен от проекта "Касини". "На Титан те също могат да обяснят попълването на метан в атмосферата, чиято молекула слънцето непрекъснато разрушава". Учените планират да извършат още по-подробно изследване на "Sotra Facula", при следващите прелитания на "Касини".
Увеличаване Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Местоположението на "Sotra Facula" на Титан. В черно и бяло са показани данните от радара на "Касини". Районът се намира на около 15 градуса южна ширина и 40 градуса западна дължина.

Източник: НАСА

  • 1029
  • 0
  • Mar 23, 2012

Коментар
Подобни публикации