spacebg covers

Касини скоро ще каже сбогом на Титан
Мисия: Cassini–Huygens


Увеличаване

Тези две снимки на Титан показват как Касини разкрива повърхността на луната. Апаратът е оборудван с няколко инструмента, които пробиват завесата от въглеводородна мъгла в атмосферата. Това са радарът и инфрачервения спектрометър. Камерите също имат няколко спектрални филтъра чувствителни към специфични дължини на вълните на инфрачервената светлина, които могат да преминат през мъглата и да разкрият повърхността. В допълнение към тези интересни данни, изображенията от тези инструменти осигуряват гледки и към непрекъснато променящите се атмосферни структури на луната, най-вече движението на мъгляви облаци през годините. Голяма и ярка перлена група от летни облаци може да се види по високите северни ширини в изгледа вдясно. И двете изображения са направени от тесноъгълната камера на 21 март 2017 г. Комбинацията от червени, зелени и сини спектрални филтри произвежда изображението в естествени цветове вляво. Снимката вдясно е направена чрез заместване на червения цветен канал с инфрачервено изображение центрирано на 938 нанометра. Разстоянието е 986 000 километра от Титан, мащабът е 6 километра за пиксел. Credit NASA/JPL-Caltech/Space Science InstituteОстават само три седмици до драматичния край на Касини и учените вече се подготвят за последната среща с Титан. Тя ще се състои на 11 септември и за жалост ще бъде пагубна за мисията, защото гравитацията на най-голямата луна в системата на Сатурн ще насочи космическия кораб към съдбата му.

Въпреки че ще е отговорен за огнения край, Титан е истински гравитационен дар от природата. Периодичните преминавания покрай него, освен че позволиха да се изучи тайнствената лунна повърхност, те са и причината за все по-новите приключения на Касини в системата на Сатурн.

Титан е малко по-голям от планетата Меркурий и луната притежава значителна гравитация, която се използва за огъване на курса на космическия кораб. Едно близко прелитане покрай Титан може да осигури промяна в скоростта, която ще се получи от цели 90-минути работа на двигателя, което изгаряне е било необходимо за да може космическият кораб да се забави и съответно да бъде захванат от гравитацията на Сатурн при пристигането му през 2004 г.

Проектантите на мисият, години наред са използвали Титан като еквивалент на огромни количества ракетно гориво. Използвайки Титан, орбитата на Касини може периодично да се свива и разтяга от Сатурн, чак до далечната луна Япет. Освен това тя може и да се накланя което позволява космическият кораб да се вдигне от равнината на пръстените и да ги гледа отгоре, заедно с високите северни и южни ширини на планетата и неговите луни, нещо абсолютно невъзможно ако трябваше за тези маневри кораба да носи тонове гориво от Земята.

В хода на своята 13-годишна мисия, Касини е направил 127 близки срещи с Титан и съответно е генерирал планини научни данни. Освен това, през януари 2005 год, космическият апарат отправи сондата Хюйгенс на Европейската космическа агенция, която премина през атмосферата и кацна на повърхността на луната.

Успехите за Касини включват откриването на въглеводородните езера и моретата, които изненадващо са съсредоточени по полюсите на луната като в момента почти цялата течност е в северните ширини. Касини установи, че по-голямата част от Титан няма езера дори огромни участъци от неговата повърхност, главно около екватора, са покрити с линейни дюни подобни на тези в Намибия на Земята. Освен това се виждат огромни облаци от въглеводороди от които вали метанов дъжд, който потъмня повърхността. Съществуват и индикации за океан от вода под ледената повърхност на луната.

В началото на мисията глобусът на Титан изглежда като отделни петна, но след всяка среща общата картина се попълва и сега е картографирана 67 процента от повърхността. Данните включват видими изображения от камерите, снимки от инфрачервения спектрометър и радара, които бавно и методично добавят подробности, като създават все по-пълна картина.

Най-голямата загадка обаче си остава метанът и по точно как се запълва атмосферата с този газ. Понеже той се разгражда от слънчевата светлина, метанът би изчезнал още преди милиарди години ако не беше тайнствения процес който попълва загубите. Най-добрия кандидат е вулканизъм, като вода умесена с метан е "лавата". Съществуват няколко индикации за вулкани, но окончателното откриване остава неуловимо.

И така остават броени дни до предългата мисия "Касини". Тя е изключително плодотворна, което от части се дължи на танца между Сатурн и неговата голяма луна Титан. Благодарение на това се получиха безброй снимки на пръстените, луните и планетата от най-разнообразни ъгли и фази на слънчевата светлина.


  • 680
  • 0
  • Aug 23, 2017

Коментар
Подобни публикации