spacebg covers

колелата на бъдещия ровър са шест на брой и не са предназначени за пътища или оживени магистрали а
Мисия: Mars Science Laboratory


Колелата на бъдещия ровър са шест на брой и не са предназначени за пътища или оживени магистрали, а са предназначени за повърхността на Марс.

Екипа инсталира шест лъскави алуминиеви джанти на Ровера, с които за разлика от предишните мисии апарата ще докосне за първи път повърхността на Марс, когато се спусне от небесният кран.


Credit: NASA/JPL-Caltech

Колелата са с размери 50 см (20 инча) в диаметър, което ги прави по-големи от обичайните гуми на колите. Всяко колело има собствен двигател, което прави Ровъра с шест независими задвижващи колела, което е в пъти по добре от среден автомобил със задвижване само на две колела. Но инженерите не спират дотук, а дават възможност на колелата да се въртят на място на пълните 360 градуса.

Системата на окачване се основава на старата "rocker-bogie" система, която е използвана за Спирит и Опортюнити и по-ранната мисия Pathfinder. Тази система позволява на ровъра да преодолее големи скали и дупки, без да се преобърне. Ровърът също може да изкачва стръмни хълмове до 45 градуса.


НАСА

  • 1547
  • 0
  • Mar 14, 2012

Коментар
Подобни публикации