spacebg covers

космическият кораб -dawn- е в процес на отдалечаване от гигантският астероид -веста-
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Космическият кораб "Dawn" е в процес на отдалечаване от гигантският астероид "Веста".

Сондата приключи последния научен етап на 25-ти юли и оттогава се отдалечава по бавна спирала от астероида. Очаква се около 26 август корабът да се откъсне завинаги от гравитационното привличане на Веста и да се отправи в междупланетното пространство към следващата си цел - планетата джудже Церера. До момента мисията е супер-успешна. Апарата изпълни всички научни цели и изпрати хиляди мегабита данни и изображения, които ще се изследват десетилетия напред.

Но на фона на тези събития, се случва едно леко обезпокоително нещо - единият жироскоп на кораба нещо не функционира правилно. Dawn изпитва проблеми с жироскопите още преди навлизащата фаза, а сега изглежда че отново нещо го смущава. Инженерите в момента провеждат оценка на неговото състояние. Жироскопите се използват за прецизно позициониране на апаратите в пространството а специално този е изключен от бордовия софтуер на 8 август.

Наземният екип е научил за това на другият ден 9-ти август, когато са пристигнали телеметрични данни. Каквито и да са причините за "аварията", апаратът е достатъчно добре подсигурен относно тези устройства. За нормалното триосно позициониране в пространството са необходими три жироскопа. Dawn е оборудван с четири, един резерва. Но дори ако остане с два, той пак ще е напълно функционален. Инженерите на мисията дори твърдят, че и без жироскопи ще могат да го позиционират като използват йонното задвижване. Но нека не се стига до там. За сега мисията протича успешно и на официалният сайт всеки ден се обновяват нови изображения. Ето едно много красиво:
Увеличаване Image Credit: NASA/J PL-Caltech/ UCLA/ MPS/ DLR/ IDA

Това е кратера "Aelia", който е фотографиран от високата научна орбита "HAMO" (700 км) и след това от ниската "LAMO" (272 км), които са лявото и дясното изображение съответно. Съвсем естествено дясното изображение е с три пъти по-добра резолюция отколкото лявото.

Големи ивици от тъмен и светъл материал вътре и извън Aelia се наблюдават и на двете изображения. Но на по-подробното изображение се виждат тъмните и светлите ивици заедно с малки камъни, които покриват горната част на ръба на кратера. Наличието на тези пресни скали е изключително интересно за геолозите, защото това означава, че този кратер е относително по-млад от другите забелязващи се около него.

Геоложката картина на събитията е следната: Най-напред се е формирал големият кратер. Който е засипал всичко около него със материал, който отдавна е избледнял от космическата ерозия. След това се е формирал малкият кратер "Aelia", който е изхвърлил както стария бял, така и нов по-тъмен материал от дълбоките мантийни слоеве. Резултата е шаренията която наблюдаваме.

  • 1283
  • 0
  • Aug 14, 2012

Коментар
Подобни публикации