spacebg covers

космическият телескоп -ферми- е бил на косъм от катастрофа телеск
Мисия: Fermi Gamma-ray Space Telescope


Космическият телескоп "Ферми" е бил на косъм от катастрофа.

Телескопът сега е в добра форма и продължава да изследва Вселената в гама светлината, но в началото на април през миналата година е бил изложен на риск от сблъсък с друг сателит.

Ако не е предприел маневра, тогава е щял да осъществи необичайно близка среща с "Космос 1805" - вече нефункциониращ шпионски спътник датираща от времето на Студената война.
Credit: NASA

Двата апарата се движат около Земята с хиляди километри за час в почти перпендикулярни орбити и навигаторите на мисията с ужас са установили, че те се разминават само с около 230 метра на 4-ти април 2012-та година.

Най-лошото е, че сателитните оператори са се научили по трудния начин, че дори не могат да бъдат твърде внимателни. Позициите на космическите кораби стават изключително несигурни, когато се предвиждат седмици напред и затова разстоянията могат да бъдат много по-различни от прогнозните. За това, дори и при тези все още големички разстояния, всъщност корабите могат да катастрофират неочаквано.

Особено показателно за това е катастрофата от 10 февруари 2009 г., когато отново мъртвия руски комуникационен спътник "Космос 2251" се е очаквал да се размине на около 570 метра от функциониращия "Iridium 33" - друг комуникационен спътник. Това разстояние всъщност е доста голямо спрямо размерите на апаратите и повод за безпокойство е нямало. Но в момента на най-близкия подход комуникациите с Iridium 33 са изгубени. След това радарите разкриват облаци от отломки движещи се по орбитите на двата космически кораба, което потвърждава първата известна сателитна катастрофа.

Тази катастрофа е генерирала хиляди фрагменти, достатъчно големи за да бъдат проследени от радарите. Също и много по-малки парчета, които остават невидими, но също са опасни. Оценките са, че около 20 на сто от тези парчета ще изгорят в атмосферата.

Сега двата апарата са се движили със 43 430 км/час един спрямо друг. Ако катастрофата се беше случила, 3100 килограмовия "Космос 1805" и също тежкия "Ферми" щяха да освободят енергия отделяща се от два и половина тона бризантни взривни вещества, която щеше да унищожи и двата апарата.

Веднага става ясно, че Ферми трябва да предприеме сериозна маневра. Но това може да стане само с двигателите, които са предназначени да го насочат към земната атмосфера, където ще изгори след края на мисията.

Но ако се случи повреда в тази система, като теч на горивото или експлозия, тогава мисията може да завърши преждевременно, затова тези двигатели никога не са тествани, което добавя нов източник за безпокойство.

Освен това, трябва да се изследва и дали новата орбита отново няма да насочи апаратът към някоя нова катастрофа. За това са проследени всички движещи се обекти от големината на "Космос 1805" до 10 см в диаметър. От 17 000 такива обекта, само около 7 процента от тях са активни сателити.

След този анализ, навигационния план е съставен и маневрата е предвидена да се случи на 3 Април. Тогава корабът престава да сканира небето и се ориентира по посока на движението си. След това сгъва слънчевите панели и широкоплощните си антени за да ги предпази от реактивните струи.

По-нататъшните действия са били прости - предвижда се тласък от всички двигатели само за една секунда. Всичко е преминало успешно и навигаторите на мисията вече знаят, че системата която трябва да изведе апаратът от орбита вече функционира. При новото положение, срещата се е състояла на разстояние около 9 км.

Миналата година подобни маневри са предприели още седем други мисии. Само преди един месец "Landsat 7" е избегнал парчета от "Fengyun-1C" - китайски метеорологичен спътник умишлено унищожени през 2007 год. като част от военен тест. През май и октомври 2012-та, два сателита на НАСА - "Aura" и "CALIPSO" също са избегнали фрагменти от "Космос 2251".

  • 837
  • 0
  • May 7, 2013

Коментар
Подобни публикации