космическият телескоп -хершел- е открил хладен слой в атмосферата на алфа кентавър а -
Мисия: Herschel Space Observatory


Космическият телескоп "Хершел" е открил хладен слой в атмосферата на Алфа Кентавър А.

Откритието освен че е уникално - за първи път се провежда подобно изследване на друга звезда освен Слънцето, то също може да помогне и стремежа си да изучим още по-добре нашата звезда.

Най - близките до нас съседи са трите звезди от системата "Алфа Кентавър". Едната е Проксима Кентавър, която е бледо червено джудже и тя всъщност е най-близката звезда, разстоянието до нея е само 4,24 светлинни години. Гравитационно свързаните с нея Алфа Кентавър А и Б са малко по-далеч, на 4,37 светлинни години.

Последно, около Алфа Кентавър Б се откри планета с масата на Земята. Това е важно, но за астрономите е важна и Алфа Кентавър А, която е почти близнак на Слънцето по маса, температура, химичен състав и възраст. Това означава, че тя осигурява идеалната естествена лаборатория за сравнение на двете звезди.
Credit: ESA

Един от най-големите "куриози" в съвременната астрофизика е, че тя не може да обясни защо най-външната атмосфера на Слънцето - короната, е нагрята до милион градуси, докато повърхността е с температура само 6000 градуса. Дори непосредствено над повърхността съществува един още по-студен слой с температура само 4000 градуса. Този слой се нарича "хромосфера". .

Хромосферата и короната могат да се видят по време на пълно слънчево затъмнение, когато Луната блокира за кратко блясъка на Слънцето.

Това разпределение на температурата е една главоблъсканица, която продължава вече десетилетия. За сега, нищо конкретно не може да се каже, но учените възлагат надежди на множеството магнитни полета, които в своята динамика издигат енергията до короната, като прескачат по-долните слоеве, които остават хладни.

Сега, въз основа на инфрачервените наблюдения от телескопа "Хершел" е установено, че и Алфа Кентавър А притежава хладен слой, подобен на хромосферата на Слънцето.

Оказва се, че процесите протичащи на Слънцето са същите и на Алфа Кентавър А. Затова астрономите възлагат големи надежди, че подробни наблюдения може да помогнат да се изучат едновременно тези слоеве и да се разреши общия пъзел на атмосферното отопление.

  • 1974
  • 0
  • Feb 24, 2013

Коментар
Подобни публикации