spacebg covers

космическия кораб -даун- привърши първоначалния етап от предвиденото спираловидно спускан
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Космическия кораб "Даун" привърши първоначалния етап от предвиденото спираловидно спускане към астероида "Веста". Това се случи на 29-ти септември и оттогава апарата изпраща данни от новата си орбита, която е известна като "висока орбита за картографиране" (HAMO).

В тази орбита, средното разстояние от Даун до повърхността е 680 км, което е четири пъти по-близо, отколкото предишната проучвателна орбита. Тука, космическия кораб ще работи по същия основен начин по който работи и в проучвателната орбита. Когато Даун е над дневната страна на астероида, той ще събира данни от научните си инструменти, които ще предава към Земята когато преминава през нощната страна.
Най-значителната разлика в новата орбита е честотата, с която Даун ще обикаля около астероида. В проучвателната орбита, на сондата отнемаше три дни, за да направи една пълна обиколка около него. Сега в НАМО една обиколка ще се прави за малко повече от 12 часа. НАМО е планирано да продължи около 30 земни дни през които Даун ще обиколи Веста повече от 60 пъти. За около 10 от тези 30 дни Даун ще наблюдава почти отвесно екзотичния пейзаж под него. Следващите 20 дни, космическия кораб ще наблюдава повърхността под различни ъгли, което ще позволи производството на 3Д топографски карти. Тези карти ще помогнат на учените да разберат геоложките процеси, които са оформили Веста.

В НАМО апарата ще изпълни три задачи - цветно картографиране на повърхността, придобиване на стерео данни и пълно сканиране от видимия и инфрачервен спектрометър. В допълнение, ще се проведе и прецизно измерване гравитацията на Веста.

Източник: dawn

  • 859
  • 0
  • Mar 17, 2012

Коментар
Подобни публикации