spacebg covers

космическия кораб -касини- и европейската южна обсерватория проследяват развитието на гиг
Мисия: Cassini–Huygens


Космическия кораб "Касини" и Европейската южна обсерватория проследяват развитието на гигантската буря настъпила в началото на пролетта в северното полукълбо на Сатурн. Бурята е толкова силна, че се простира из цялата планета. Освен това тя всява хаос в продължение на месеци и изстрелва газови струи високо в атмосферата на планетата.

Касини най-напред открива големи смущения в постоянния радио сигнал произхождащ от планетата, който по-късно е детектиран дори и от любители астрономи през декември 2010 година. Тези смущения водят до бързоразширяваща се гръмотевична буря, която е произведена от 5000 километра широк тъмен водовъртеж, вероятно подобен на Голямото червено петно кръстосващо атмосферата на Юпитер.

По късно този вихър оставя драматични последици от издигнати струи от газове високо в иначе обикновено стабилната стратосфера. По този начин в горната стратосфера се създават райони от топъл въздух, които блестят като светли "маяци" в инфрачервения диапазон.
Топлинни инфрачервени снимки на Сатурн от Very Large Telescope. Първата е планетата във видима светлина. Втората снимка е направена при дължина на вълната, която разкрива структури от долната част на атмосферата. Третата снимка е чувствителна към много по-висока надморска височина показвайки стратосферата. Веднага ни прави впечатление неочакваните маяци от инфрачервени емисии съпътстващи централните региони на бурята. Image credit: ESO/Univ. of Oxford/T. Barry
НАСА

  • 1104
  • 0
  • Apr 2, 2012

Коментар
Подобни публикации