spacebg covers

космически ентусиасти определят загадъчен терен на титан като карстов и правят аналогия със земята
Мисия: Cassini–Huygens


Космически ентусиасти определят загадъчен терен на Титан като карстов и правят аналогия със Земята.

Планетарните учени са се опитвали от много години да разгадаят радарните снимки разкриващи повърхността на Титан, на които се вижда, че тя наподобява "медена пита" образувана от плоски долини с изострени краища. Сега, нова работа на учени "доброволци", които изследват данните получени от космическия кораб "Касини" на НАСА, са намерили някои разпознаваеми аналогии на тези загадъчни терени с подобни тук на Земята, които са известни като карстов релеф.

Карстов терен на Земята се получава, когато водата разтваря слоеве от скалите, образувайки празнини и други структури в тях. При сравняването на снимки от Белия каньон в щата Юта, на Дарай Хилс в Папуа - Нова Гвинея и провинция Гуанси в Китай с една област от свързани долини и хребети на Титан, известна като "Sikun Labyrinthus" се забелязват значителни прилики. Въпреки че материалите, които изграждат скалите са доста различни - на Титан течноста е метан и етан, която вероятно съдържа бульон от органични молекули, а скалите са от воден лед, процесите вероятно са доста сходни със земните.

"Въпреки че Титан е чужд свят с много по-ниски температури, тази луна продължава да ни учудва колко прилича на Земята", казва Карл Мичъл - сътрудник от радарният екип на Касини от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. "Карсто-подобния пейзаж предполага, че точно сега се случва нещо под повърхността, което не можем да видим."
Credit: NASA/JPL/ESA/SSI and M. Malaska/B. Jonsson

Тази художествена интерпретация на областта "Sikun Labyrinthus" от повърхността на Титан е направена въз основава от радиолокационните изображения и данни получени от космическия кораб "Касини" на НАСА и данни получени от спектралния радиометър на сондата "Хюйгенс" на ЕКА.

Видео

В действителност, Мичъл казва, че ако карстовия пейзаж на Титан е в съответствие със Земния, може да има много добре оформени пещери под повърхността на Титан. Работата по тези аналогии е започната от Майк Маласка от Чапел Хил - по професия органичен химик, който през свободното си време се занимава с анализи на виртуални данни за космическото пространство, които резултати излага в УЕБ сайта "unmannedspaceflight.com".

"Аз се влюбих в Титан още когато Касини предаде първите снимки на областта "Shangri-La", където се забелязва морски пясък," каза Маласка. "Невероятно е да се види как данните идват и толкова бързо се предоставят за обществено ползване. По този начин може да си представим полета заедно с космическия кораб."

Маласка съсредоточава вниманието си върху една област от ландшафта, картографиран от радара на Касини на 20 декември 2007год. Маласка съпоставил снимките с различни модели на своя компютър и ги класифицирал в различни типове, спрямо наличните вдлъбнатини. Той видял, че някои от вдлъбнатините са без видими отвори и се чудел откъде се изтичат течностите и разтворените материали.

В търсенето геоложките отговори, той открил, че такива затворени долини са типични за карстови терени и е направил аналогии с карста в Папуа Нова Гвинея, Индонезия, Юта и Китай. Снимките на тези места взел от Google Earth. Маласка е работил и с други членове на екипа на Касини и асоциирани представители, включително Ралф Лоренц от Университета Джон Хопкинс по приложна физика.

Маласка също се е опитал да направи 3-D снимки и анимация на района, така че той заедно Бьорн Йонсон и Дъг Елисън - двама други "доброволни участници" от уеб сайта. Маласка използва цветова палитра, получена от подсистемата за изображения от Касини и изображения произхождащи от спектралня радиометър на сондата на Европейската космическа агенция "Хюйгенс". Той също използва някои художествени похвати, за да изобрази терена.

"Моят художествен модел изглежда да отговаря на текущите данни," каза Маласка. "Разбира се, Касини може да оспори модела, но аз съм с надеждата, че той ще бъде потвърден все пак."

Източник: Касини

  • 1050
  • 0
  • Mar 23, 2012

Коментар
Подобни публикации