spacebg covers

куриозити взе втора проба от марс а съвсем скоро ще бъдат изпратени команди които ще го накарат д
Мисия: Mars Science Laboratory


Куриозити взе втора проба от Марс, а съвсем скоро ще бъдат изпратени команди, които ще го накарат да вземе и трета.

Третата проба, както е планирано ще бъде доставена на входа на инструмента "Chemin", който ще генерира реални данни относно нейната химия и минералогия. По-късно тази седмица, роботизираната ръка ще достави материал за анализ и на другия вътрешен аналитичен инструмент - SAM.

Вземането на втората проба се осъществи през Sol 66 (12-ти октомври), а нейното изхвърляне беше съответно през Sol 67. Учените обаче се сблъскаха с втора изненада. В изкопа оставен от лопатката се забеляза нетипично светла частица. Съмненията са, че тази ярка частица отново е стърготина оставена от ровъра.

До момента Куриозити да е взел и четирите проби, но научният екип умишлено се бави. В момента протичат анализи относно естеството на тази частица. За сега мненията са, че тя е оригинална за Марс и следователно може да се анализира от аналитичните инструменти. Един от факторите които са натежали за това съображение, че ярки кристалчета се забелязват вградени в буците от марсианската почва. Ровърът все пак ще анализира проби от Rocknest, но всеки ще се съгласи че данните биха били много провокативни, ако първите изследвани проби включват органични частици донесени от Земята.

Между другото, днес си направих труда да изтегля всички сурови изображения от MASTCAM RIGHT, получени през SOL 66, след което ги обединих с Autopano. Бях скептично настроен, но панорамата която генерира програмата меко казано ме шокира, нищо че има дупки. Още по-шокиращото е, че само преди няколко десетилетия целта на цели мисии е била да се получи съвсем малко на брой изображения с доста по-ниски резолюции. Сега снимките от Марс пристигат в почти реално време и веднага се публикуват за обществото. Възможността съвсем обикновени потребители, като мен, да могат да ги изтеглят и сглобяват в професионално изглеждащи панорами със съвсем аматьорски програми, за мен си е направо нова ера в космонавтиката.
Увеличаване Тази ярка частица внесе смут сред учените. Съмненията са, че тя също е стърготина, подобна на тази изпусната от ровъра. В крайна сметка е интерпретирана като част от Марс и работата на Куриозити продължава. Това според мен най-добре си личи на ето това сурово изображение от MAHLI. Всъщност камерата е направила цяла фотосесия на това светло камъче.
Увеличаване Този светъл пиксел дори си личи на изображението от главната камера. Виждат се двете дупки изкопани от лопатката и съответно изсипаните проби. Светлата частица свети в горния изкоп. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems
Увеличаване Това изображение е допринесло за тълкуването на светлата частица като част от Марс. Забелязва се, че буцата почва, която заема централната част на снимката съдържа светли частици. Това възвръща доверието на учените, че взетата проба все пак е стерилна. Благодарение на това изображение ровърът ще продължи работата си в района, въпреки съмненията. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

  • 1297
  • 0
  • Oct 16, 2012

Коментар
Подобни публикации