spacebg covers

куриозити отново успешно е коригирал траекторията на полета към марс тов
Мисия: Mars Science Laboratory


Куриозити отново успешно е коригирал траекторията на полета към Марс.

Това е третата и съответно най-малката корекция на траекторията. Двигателите са били активирани само за 40 секунди. Сега Куриозити е успешно насочен към мястото, където корабът ще навлезе в атмосферата на Марс с около 200 км аванс.
Увеличаване Куриозити работи на повърхността на Марс. Това е художествено изображение достойно за моя декстоп. Image credit: NASA/JPL-CaltechМаневрата коригира грешки в траекторията на полета, които са останали след по-ранните маневри. Също така, тя е необходима и за по-прецизното насочване след като целевата зона се стесни с около 7 км по-близо до планината "Шарп".

Сега скоростта на космически кораб е променена с около 50 милиметра в секунда. Първата и втората маневра промениха скоростта съответно около 150 пъти на 11-ти януари и около 20 пъти повече на 26 март тази година.

Изместването на целевата зона на кацането по-близо до централната планина в кратера "Геил", може да съкрати времето с месеци необходимо на ровъра да преодолее разстоянието до нея.

Сега полетът до Марс е навлязъл в "подходна фаза", която ще продължи до деня на кацането. Мениджъра на мисията Артър Амадор от JPL казва: "През следващите 40 дни екипът управляващ полета ще бъде постоянно фокусиран върху подготовката относно предизвикателните събития по време на кацането - непрекъснато проследяване на траекторията на космическия кораб и мониторинг на състоянието и производителността на бордовите системи. До тогава антените "Deep Space Network" може да осигуряват непрекъсната комуникация. Ние сега сме в последния участък и космическия кораб продължава да изпълнява много добре командите. Екипа е готов за предизвикателството."

Пътят от горната част на атмосферата до повърхността ще използва смели техники, които ще позволят достигането на по-малка целева област от по-тежък полезен товар, което не е било възможно за никоя предишна мисия до Марс.

Сега остава да чакаме датата 5-ти август. На 27 юни, Mars Science Laboratory е изминал 494 милиона километра от общо 567 милиона километровия полет до Марс.

  • 858
  • 0
  • Jun 30, 2012

Коментар
Подобни публикации