spacebg covers

куриозити се подготвя за вземане на проби от марс ровърът е съвсем близо
Мисия: Mars Science Laboratory


Куриозити се подготвя за вземане на проби от Марс.

Ровърът е съвсем близо до "Glenelg" и вече се приготвя за вземане на проби. Подготвителните операции включват тестване на специалната лопатка с която трябва да загребе и транспортира почвени проби до входа на аналитичните инструменти. За да осъществи първото загребване, марсохода е оставил диря в почвата с едно от колелата си, за да може да загребе пресен материал.

Предвижда се ровърът да вземе няколко пъти проби. Първия път апарата просто ще разтресе взетата почва, което ще покаже нейните физически свойства и зърнометричен състав. След това тя ще бъде изсипана обратно. Второто вземане ще бъде щателно анализирано от камерите. Трития и четвъртия път пробите ще се доставят на входовете на инструментите "Chemin" и "SAM".

Района от който ще се вземат пробите е кръстен "Rocknest". Rocknest е с размери около 2,5 на 5 метра и представлява кръпка навята от вятъра пясък и прах. Мястото осигурява достатъчно площ за загребване няколко пъти.

Лопатката е 4,5 см широка и 7 см дълга. Дълбочината е 3,5 см. Тя е част от комплекта "CHIMRA", който е цял набор от инструменти предназначени за вземане на проби от повърхността на планетата. CHIMRA също включва серия от лабиринти за сортиране, както и пособия за пресяване и порциониране на пробите.

След като приключи в Rocknest, екипът ще премести Куриозити на около 100 метра на изток в Glenelg, където апарата ще извърши още една серия изследвания на вече истинския материал с "висока температурна инерция".
Увеличаване Едно от колелата на Куриозити остави диря в една специална, оформена от вятъра област наречена "Rocknest". Тази диря ще предостави на учените възможност да определят размера на частиците изграждащи почвата. Широчината на дирята е около 40 см. Image Credit: NASA/JPL-Caltech
Увеличаване Това е "Rocknest". Тя представлява област от пясък и прах натрупани от вятъра, оградени от тъмни скали. Мозайката от снимки са показани в бяло-балансирани цветове или това е нещото, което ще видим на Марс ако го осветим със "земна" светлина. Този метод помага при анализа на терена. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Увеличаване Rocknest се отличава с наличие на "много хубав" пясък, който ще бъде първия обект на щателно изследване от новия ровър "Куриозити". Тези изображения са направени от MAHLI и показват пясъка от различно разстояние. Последното е дирята на колелото от близо. NASA / JPL / MSSS

  • 1114
  • 0
  • Oct 5, 2012

Коментар
Подобни публикации