spacebg covers

куриозити ще заснема видеоклип по време на кацането куриозити е обурудван
Мисия: Mars Science Laboratory


Куриозити ще заснема видеоклип по време на кацането.

Куриозити е обурудван с общо 17 камери. Най-важната от тях в деня на кацането ще бъде "Марс Descent Imager" или "MARDI". Както всички инструменти и системи на борда на MSL и тази камера е връх на съвременните технологии. Предвижда се, тя да произведе зашеметяващи видеоклипове през последните няколко минути от кацането, които да разкрият поведението на кораба през този критичен за него етап от мисията.
Увеличаване Районът където се очаква да кацне Куриозити се отличава с геоложко разнообразие. Image Credit: NASA/JPL-CaltechЗаснетото от MARDI, освен че ще има висока научна стойност за определяне атмосферните процеси в ниската атмосфера на Марс, които данни ще се използват от следващите мисии, този инструмент също има две съществени цели. Първата е да се определи къде точно се е приземил ровърът. Втората цел е да се осигурят инженерно-геоложки данни относно мястото на кацането, които ще се използват за ранните операции на повърхността. Когато Куриозити се приземи, първото нещо което всички ще се запитат е къде точно е попаднал? MARDI ще отговори на този въпрос.

За тази цел, MARDI ще произвежда свързани изображения през времето между отделянето на топлинния щит и самото съприкосновение с повърхността. Камерата се намира в предната лява страна на ровъра и на насочена отвесно надолу.

Около 10 секунди преди отделянето на щита тя ще получи команди за "старт на изображенията", след което ще работи напълно автономно. Това означава, че видеото ще започне с един поглед на топлинния щит, който ще пропадне под спускащият се образ. Първите кадри ще покриват площ от няколко километра от повърхността. Видеото най-вероятно ще клюма на доста големи ъгли заради колебанията на парашута. Когато той се отдели, видеото ще покаже големи ъглови движения, които маневри се правят за да се избегне повторния контакт с задния щит и парашута. След това ще може да се види и работата на ракетните двигатели, които най-общо ще причинят вибрации. Според някои, струите ще размазват определени части от изображението. Няколко секунди преди кацането ровърът ще увисне на въжетата на небесния кран, а видеото ще показва относително бавния подход към повърхността. Крайните кадри, след кацането ще показват парчето земя под предния ляв ъгъл на марсохода.

Времетраенето на генерираното видео ще зависи от продължителността на спускащата фаза, чиято продължителност е изключително несигурна, особено парашутната част, която може да отнеме от 55 до 210 секунди. Ракетното спускане ще отнеме от 50 до 60 секунди, а фазата на небесния кран е около 15 секунди.

Самото източване на клипа е трудна работа. CCD детектора на камерата е с размери 1600 на 1200 пиксела, така че тя е способна да произведе пълноценно HD видео. Изображенията от MARDI ще имат по-добра резолюция от HiRISE от височина около 400 метра надолу. Предвидено е, камерата да отсява специално избрани кадри (подмножество от изображения), които да изпрати на Земята в пълна резолюция веднага след кацането. Трудността идва от това, че ровърът сам трябва да избере тези специални изображения, които трябва да покриват целия етап от приземяването. Тези изображения ще послужат за производството на множество цифрови модели на релефа в непосредствена близост до апарата, което ще е изключително полезно за първоначалните операции през първите няколко седмици.

Очаква се пълното видео да бъде източено за голям период от време след приземяването (може да отнеме няколко месеца), заради ограниченията на радио честотната лента и необходимостта на комуникацията с другите инструменти.

С това, основната задача на MARDI се изчерпва, но камерата може да се използва дори и след като Куриозити е на земята. Но съвсем няма да бъде в центъра на вниманието - на разстояние по-малко от 2 метра образите от камерата започват да се замъгляват, а тогава тя ще бъде само на 70 сантиметра от повърхността. Но дори и леко размазани, те ще притежават резолюция от 1,5-мм за пиксел. Те ще могат да разкрият преминаването на земята под марсохода, което ще има научни и инженерни приложения. Например, те могат да се използват за визуална одометрия (когато ровъра сравнява последователни образи направени по различно време от неговото пътуване, за да изчисли разстоянията между тях), също може случайни снимки да регистрират различия в почвата по протежение на дългите следи оставени от колелата.

Освен данните от MARDI, много хора се питат кога ще пристигнат и първите истински изображения от Марс, след като ровърът кацне. Отговорът е, че просто не се знае. Според масовата версия най-вероятно това ще стане около два и половина часа след приземяването. Обаче има вероятност най-първите изображения да пристигнат от минути до половин ден след като Куриозити се озове на повърхността.

Предвидено е, "първата светлина" от повърхността на червената планета, да бъде уловена от една мини камера (Hazcam) монтирана в предната част от тялото на ровъра. Данните ще бъдат изпратени на орбиталния сателит "Марс Одисей", който ще ги препрати към нас, минути след кацането. Проблема е, че този апарат в момента изпитва затруднения и има проблеми с неговата стабилна работа. Ако инженерите успеят да го запазят работоспособен в деня на кацането, ще получим една снимка с намалена резолюция от Hazcam, минути след като Куриозити се установи на повърхността. Изображението ще показва в черно-бял цвят обширна територия простираща се пред марсохода с ясно видим хоризонт, освен ако ровърът не е много наклонен.

Ако Одисей не е в състояние да следи Куриозити, изображението ще дойде на сутринта на Сол 1 (някъде по обяд на 6-ти август), заедно със още снимки от тази камера направени през Сол 0 (деня на разтоварването) и компресирани изображения от MARDI. За сега обнадеждаващото е, че според последни данни Марс Одисей успешно е регулирал орбиталната си, което ще му позволи да бъде на точното място за да осигури бързо потвърждение на успешното приземяване на Куриозити.

Източник: Планетно общество

  • 1026
  • 0
  • Jul 25, 2012

Коментар
Подобни публикации