spacebg covers

куриозити ще трябва да се прицели още повече при кацането на марс- наса стес
Мисия: Mars Science Laboratory


Куриозити ще трябва да се прицели още повече при кацането на Марс!

НАСА стесни целевия участък от повърхността на Марс, където трябва да кацне Куриозити през август. Новото място, в което апарата трябва да се приземи е по-близо до неговата крайна дестинация за научни операции, но също така е по-близо и до подножието на планинските склонове, които представляват опасност за кацането.

Новото място съкращава разстоянието което ровъра трябва да измине почти на половина. Това предполага, че истинската научна дейност може да започне месеци по-рано.
Увеличаване Това изображение показва промяната на целевата област на кацане от Куриозити. Image credit: NASA/JPL-Caltech/ESA/DLR/FU Berlin/MSSS



Корекцията на навигационните планове за кацане става възможна благодарение на повишеното доверие в технология за прецизно насочване на на космическия апарат.

Инфарктния момент ще бъде около 8:30 сутринта на 6-ти август българско време. След кацането, Куриозити ще стартира двугодишната си мисия в проучване на възможността Марс някога да е поддържал условия за съществуване на микробен живот.

Първоначално, целевата елипса от повърхността е била около 20 на 25 километра. Продължителния анализ на възможностите на новата система за кацане е позволил целевата площ да се свие до 7 на 20 км при което се включват вятъра и другите атмосферни условия.

Успокоителното е, че дори и с значително по-малката елипса, Куриозити ще бъде на безопасно разстояние от стръмните склонове и ръбове на планината "Sharp".

Космическия кораб стартира през ноември 2011 год., а инженерите все още продължават тестването и подобряването на софтуера за кацане. Mars Science Laboratory ще използва подобрена версия на управляващия софтуер, който ще се инсталира на компютъра през последните две седмици. Допълнителните ъпгрейди управляващи машината при повърхностните операции ще бъдат изпратени на ровъра около седмица след кацането.

Самото кацане ще се следи много внимателно както с двата апарата на НАСА в орбита около Марс така и от европейският Марс Експрес. Те ще улавят радиосигналите които MSL ще излъчва по време на спускането и съответно ще ги препредават към нас.

  • 701
  • 0
  • Jun 12, 2012

Коментар
Подобни публикации