spacebg covers

кюриозити приключи в -rocknest- и вече е отново в движение марсо
Мисия: Mars Science Laboratory


Кюриозити приключи в "Rocknest" и вече е отново в движение.

Марсоходът се раздвижи за първи път на 16-ти ноември, след няколко седмичен престой. Тогава е изминал разстояние от 1,9 метра за да докосне скалата "Rocknest 3." Активен инструмент е бил спектрометърът "APXS", който е провел два 10-минутни анализа. Получените данни, както от всички спектрометри, разкриват химическия състав на пробата.

След това, роувърът веднага се е придвижил 25,3 метра на изток, а новата позиция заета през 102-рия ден се нарича "Point Lake". Навигаторите казват че до момента никога не са правили анализи и движения в един и същи ден. Това е добър знак и показва една по-висока степен оперативно планиране, което се очаква да подобри ефикасността на машината и изобщо мисията. Всъщност изглежда MSL е една от най-тежките мисии на НАСА от Аполо насам. Персонала се оплаква че е изморен, най-трудните и отговорни неща, особено планирането на операции се правят късно през нощта, а цял ден се точат данни. Но това е било до сега. Вече мисията е преминала към нормален ритъм, часовете са извъртени и сега роувърът изпраща данните през нощта а персонала е с обикновено работно време и ги анализира през деня. Можем да очакваме че мисията ще вземе да се развива малко по-бързо, но отново казвам НАСА предупреждаваше още преди старта че Кюриозити през по-голямата част от времето ще е просто чакане.
Увеличаване Изображение от лавата навигационна камера на Кюриозити. То е направено през 102-рия марсиански ден от мисията, когато марсохода е достигнал новата си позиция "Point Lake". Гледката е на изток към "Yellowknife Bay" в района "Glenelg". Image Credit: NASA/JPL-CaltechPoint Lake се намира точно на ръба на материала с висока температурна инерция в Glenelg. От новата точка, докато Америка празнува деня на благодарността (22-ри ноември), ровърът е заснемал околния пейзаж. От получената панорама, навигаторите ще набележат възможните маршрути и цели на изток. Следващите няколко дни приоритет ще бъде избора на скала, от която да се вземе твърда проба за аналитичните инструменти. До момента, Кюриозити е провел щателен анализ на атмосферния въздух и пясъка натрупан в "Rocknest". Изглежда, че данните получени при последното изследване са много интересни и всеки момент ще се проведе пресконференция. Очакванията са, че марсоходът е направил откритие, което ще разкрие Марс в изцяло нова светлина. Дали това е вярно или не, ще разберем тази седмица или в началото на другата. За сега е показателно, че апаратът се е запасил с интересната проба, така че тя е достъпна за анализ по всяко време, ако учените изберат тази възможност през следващите дни.

Освен всичко това, изглежда че на Марс се заражда глобална прашна буря. Свидетелство за това са атмосферните промени забелязани от MRO и роувърите. Наченки за бурята са забелязани на 10-ти ноември, когато орбиталния апарат е разкрил нейното ядро на 1347 км от Опортюнити. За съжаление старият марсоход не е оборудван с метеорологична станция, но все пак екипът докладва че е регистрирал лек спад в атмосферното налягане.

За сметка на това, в другия край на планетата Кюриозити е открил атмосферни промени, показани на тази анимация, които ясно показват настъпващата буря. Данните идват от сензорите за мониторинг на околната среда (REMS). Измерванията показват спад в атмосферното налягане и леко покачване на ниските температури през нощта.

Последната глобална прашна буря беше през 2007-ма а предишната през 2001 год. От тогава учените няколко пъти са наблюдавали наченки на прашни бури, но те винаги са изчезвали. За момента не се знае дали сегашната ще се развие или ще изчезне. Всъщност това е едно от нещата, което учените искат да научат за марсианските прашни бури - защо едните спират да растат и затихват, а други достигат глобални размери.

За момента се знае, че тези бури най-вероятно имат сезонен характер. Обикновено те се развихрят няколко седмици преди началото на пролетта в южното полукълбо.

Измерванията на 16 ноември от MRO показват, че атмосферата над бурята се е затоплила с около 25 градуса по Целзий. Това се дължи на прахта издигната до около 25 км над повърхността, която абсорбира слънчевата светлина. Следващият ефект който се очаква да предизвика тази прах е генериране на ветрове, които от своя страна издигат още повече прах.

Повишение на температурите освен в южното полукълбо се забелязват също и в северните полярни ширини. Това се дължи на промени в атмосферната циркулация. Подобни промени се отразяват на налягането измерено от Кюриозити, нищо че прахта е все още далеч.

Следенето на прашната буря е важно, защото това ще засегне повърхностните операции. Ако бурята достигне глобални размери най-засегнат ще е Опортюнити, защото ще се намали енергията генерирана от слънчевите панели и роувърът ще трябва да прекрати работата си. Кюриозити се захранва от радиоизотопен термоелектрически генератор и основния ефект при него ще бъде, че ще произвежда мъгляви изображения и ще отчита повишаване на температурата на въздуха.
Увеличаване Тази глобална мозайка е направена от "Mars Color Imager" работещ на MRO. Този инструмент показва наличие на пясъчна буря в южното полукълбо на планетата. Малките бели стрелки очертават зоната, където прахта е видна в атмосферата. Освен това са показани местата на двата роувъра. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

  • 1140
  • 0
  • Nov 26, 2012

Коментар
Подобни публикации