spacebg covers

Кюриозити ще извърши нещо много рисковано
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Въпросната дюна, която Кюриосити предстои да премине. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Екипът управляващ Кюриозити обмисля алтернативен маршрут за роувъра. Марсоходът може да премине през една малка пясъчна дюна, след което ще стъпи на по-благоприятен маршрут към научната си дестинация.

Този благоприятен маршрут ще заобиколи терен с остри скали, който се счита, че може да повреди алуминиевите джанти. Всъщност инженерите обмислят няколко маршрута, един от които включва потенциално място за сондиране.

От първи януари тази година, марсоходът е изминал 264,7 м, а от кацането общо 4,89 км. През четвъртото тримесечие на 2013 год. се забелязват увеличаване на множеството язви на колелата. След като е забелязал това, екипът в момента е предприел допълнителни предпазни мерки - състоянието на колелата се проверява често и се извършват нови оценки на маршрута, което се прави с цел заобикаляне на участъците, които биха могли да допринесат за износването на джантите.

Въпросната дюна е около 1 метър висока и обхваща разликата между два скарпа. Тя представлява нещо като врата към нов югозападен маршрут, който е през относително гладка повърхност. Мястото е кръстено "Dingo Gap" и то е разположено на югоизток от машината. Екипът използва изображения от марсохода да се прецени дали да пресече дюната. Всъщност Кюриозити вече се е приближил достатъчно (СОЛ 528) и е направил снимки, като тази.

Решение все още няма, но начинанието е разумно да се обмисли добре, особено след случката със "Спирит". Планът е, Кюриосити да се доближи максимално близо до дюната, може да стъпи с двете си колела в пясъка и да провери колко затъват. След това учените ще обсъждат дали новият терен е наистина толкова благоприятен, както предполагат орбиталните снимки и колко е затънал марсоходът, за да рискуват.

Освен този, също се оценяват и други маршрути. На 800 метра по права линия от сегашното местоположение се намира кандидатът за сондиране "KMS -9". Това място е научно привлекателно, но за него е необходимо да се удължи маршрутът към основната дестинация и то повече от всеки алтернативен. В KMS -9 се наблюдават три вида терени, изложени на повърхността относително без прах.

Преди кацането, научния екип използва изображения от орбита за да картографира видовете терени в мрежа от 140 квадранта, всеки с размери около 1,5 километра. Кюриозити се приземи в квадранта "Йелоунайф" и впоследствие премина през части от квадрантите "Mawson" и "Coeymans". Този месец, марсоходът е навлязъл в "Кимбърли" - дом на "KMS -9". Тази област е привлекателна, защото се наблюдават терени различни от всички посетени от лабораторията до момента.

Главната задача пред инженерите от JPL е, да се намали износването на колелата. За тази цел непрекъснато се търсят нови възможности за шофиране, като например движение назад или използването на четири колела, вместо всичките шест. Някои от щетите могат да се причиняват когато задните колела бутат предните и средните в острите камъни, а не просто от теглото на марсохода, когато преминава над скалите. Проблемът с маршрута изглежда е сериозен, защото се планира през февруари, екипът управляващ мисията да работи и през уикендите.

Увеличаване Изминатия маршрут от Кюриосити до момента. Марсоходът е достигнал проход, между два скарпа - "Dingo Gap". Членовете на екипа в момента умуват, дали да рискуват и да преминат през пясъчната дюна запрещила прохода, след което следва благоприятен маршрут или да продължат напред, където обаче се очаква колелата да се "очукат". Картата показва две точки "Дарвин" и "Купърстаун", където изследователите са използвали инструментите за да изследват местните разкрития. Друг потенциален кандидат е точката "KMS-9", която обаче леко отклонява роувъра от основната си дестинация. NASA/JPL/UA


  • 1450
  • 0
  • Jan 31, 2014

Коментар
Подобни публикации